Om att splittra vänstern


Så kom det äntligen, det vi alla väntat på, en invit från alliansen till miljöpartiet. Vi har redan noterat att den borgerliga tongången i debatterna varit mycket mildare mot mp än gentemot v och s. Miljöpartiet ökar sin väljarbas, medan s och v står och stampar. Det rödgröna samarbetet svajar alltmer, och kanske vore det bra med nya partikonstellationer i riksdagen?

Flera miljöpartiröstande vänner till mig beklagar sig över att mp ska behöva samarbeta med såna klåpare som Ohly och Sahlin, och att ett samarbete med alliansen vore att föredra. Reinfeldts vandring mot mitten har gett förtroende, borta är skräcken för högerspöket. I detta scenario ser man dessutom gärna att kd åker ut ur riksdagen.

Många är nog ense om att de kristna moralfrågorna är satta på undantag i Sverige, och när man inte längre kan driva abortmotstånd eller motverka homoäktenskap – vad ska man då ägna sig åt? Att transformera sig till ett ordinärt mittenparti blir svårt, det är ju ganska trångt i mitten. Och att gå till höger är inte lätt det heller, även om det finns ledigt utrymme där så har de konservativa vindarna mojnat efter George Bush avgång. Och att kd skulle bli mer klassiskt liberalt känns hyffsat oförenligt med deras ideologiska kärna.

Ett samarbete mellan alliansen och mp skulle dessutom frysa ut sverigedemokraterna, deras möjligheter att bli ett vågmästarparti elimineras mer eller mindre. Det blir allt svårare för s och v att bilda majoritet, om valutgången blir jämn riskerar de att tappa mp, de måste vinna stort för att ta över makten.

Budskapet som kommer att kablas ut av alliansen är att en röst på v och s – är en röst för politiskt kaos.

En röst på borgarna eller på mp är däremot safe.

Vindarna har vänt, det långa 70-talet är slut. Inte ens vänsteranhängarna vill återgå till det gamla systemet. Vi är nöjda med friskolor, privata förskolor, valmöjligheter inom vården, uppstyrd socialförsäkring, skattesänkningar, avregleringar, öppenhet osv. Och socialdemokraterna måste välja väg, beslutar de sig att gå till vänster så är det kört. Måhända vinner de några radikala röster ute i glesbygden, men storstäderna går hopplöst förlorade.

Allra bäst vore det om både kd och v åkte ur riksdagen, och att sd inte kom in. Däremot skulle jag inte misstycka om piratpartiet tog plats, även om jag inte håller med dem i allt vore det ett fräscht nytillskott i partipolitiken. Tillika en markering och ett straff för borgarnas FRA-lag och hanteringen av ärendet. Och givetvis vore det trevligt med ett riktigt liberalt parti, men det lär vi få vänta på.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om samhälle, politik, miljöpartiet, mp, fp, alliansen, valet


Missa inget!

En sammanfattning av veckans artiklar skickas till din inkorg, varje måndag.