”Ok, boomer” – det nesliga generationskriget


Föraktfulla kommentarer om s.k boomers tillhör inte ovanligheterna på sociala medier och forum. Boomers är något förenklat 40-talisterna, dvs den stora baby-boom-generation som föddes efter andra världskriget. Man brukar definiera dem någonstans mellan åren 1946 till 1964. Även om jag själv skulle välja en striktare definition, till de som var unga kring 1968 och bejakade den tidens anda.

Nåväl, numera är tydligen allt boomers fel. De är inte bara gamla och korkade, de begriper inte dagens tekniska prylar, de har dessutom svikit dagens generationer som är mycket fattigare och har färre möjligheter här i livet. 40-talisterna byggde ingenting själva, de levda gott på de tidigare generationernas verk. Det var 40-talisternas föräldrar (Silent generation / Greatest generation)  som uppfann jetflygplanen, månraketerna och kärnkraftverken. Medan boomers startade vänster- och miljörörelsen och monterade ner alltihopa, utan att tillföra något nytt. Det är den kortfattade historien.

Givetvis är detta en förenklad historia. Det var boomers som skickades till Vietnam, varav många inte kom tillbaka. De var delaktiga i den stora data- och it-utvecklingen från 1980-talet och framåt. Och många boomers har givetvis fört samhället framåt på många olika sätt och vis. Även om mycket kan skyllas på denna generations vurm för radikala lösningar och naiva utopism.

Möjligen bygger generationskriget mest på en slags bitterhet, där dagens ungdomar också vill ha något serverat, precis som deras föräldrar fick? Men det är inte längre möjligt av olika skäl. Kanske är det så att vi är tillbaka till det normala, att överflödet blir allt mindre, och varje generation måste tillföra allt mer till den gemensamma kakan, istället för att leva på rikedomar från fornstora dagar?

Vi väntar med spänning på en ny Greatest generation.

 

*

Generationskarta

Källa: By Cmglee – Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=91612069

 

"Ok, boomer" - det nesliga generationskriget 1

 

Boomerkultur


Följ oss
Sammanfattning av veckans artiklar till din inbox varje måndag