Obama skär ner på försvaret


President Obamas statsbudget för 2015 innehåller en del intressanta detaljer, bland annat skär han ner på försvaret. Besparingarna kommer till skott genom personalminskningar inom armén, som kommer att bli mindre än på hela 74 år. Man kommer också att skrota vissa äldre vapensystem. Ett något mindre men mer tekniskt avancerat försvar sammanfattningsvis.

Obama minskar också anslagen till vård, hälsa, infrastrukturprojekt, NASA, jordbruket, tull & gränskontrollen.

Ökade anslag får forskning-, utbildningssektorn, militärveteraner, energi, rättssäkerhet och socialförsäkringar.

Jag kan tänka mig att de som röstade på Obama känner sig lite mer nöjda nu. Obama gick ju till val på att avsluta krig, och avsluta Bush militärism, istället fick vi de första åren närmast en upptrappning, med fjärrstyrda droner som sköt ihjäl folk i främmande land. Samt NSA:s avlyssningsskandal.

Att försvaret fått minskade anslag är en ganska tydlig signal. Även om det finns så otroligt mycket mer att skära i. USA:s försvarsbudget kommer nästa år att hamna på smått otroliga 495 miljarder dollar, dvs 3200 miljarder kr. Jämför med Sverige som satsar ca 40 miljarder kr på armén, flottan och flygvapnet.

Det militärindustriella komplexet ger många mat på bordet i USA. Utvecklingen av nya vapensystem och underhåll av befintliga system är en enorm industri. Om man ska vara lite ironisk så är fred och avspänning inte särskilt lysande för branschen.

Jag antar att man som president måste ha en viss pondus om man vill minska anslagen till det militära. I Obamas fall är det iof väntat då trupperna tagits hem från Irak, och man förväntar att göra detsamma i Afghanistan i december. Det handlar alltså om en slags naturlig sänkning av försvarsbudgeten.

Förmodligen förväntade sig Obamas väljare lite mer. De ville ju ha verklig förändring. Den utlovade förändringen tog i det här fallet 5-6 år att genomföra. Men nu är trupperna snart hemma från fjärran land, och militäranslagen nere på en något lägre nivå.

George W Bush politiska gärning är däremot långt ifrån över. Vi har fortfarande kvar Guantanaomo Bay-fängelset, NSA:s överakning, och undantagslagarna USA Patriot Act. Något att bita i för en fredspristagare som Obama?


Följ oss
Sammanfattning av veckans artiklar till din inbox varje måndag