”New deal” för fattigsverige


Stockholm har 4000 hemlösa. En tiondel av stadens ungdomar är under social utredning. En av fem familjer är beroende av bidrag (Stadsmissonens ordförande Harry Leksell citeras i SvD). Läs även DN, Svenskar är fattigare än svarta i USA. För att ytterligare strö salt i såren; TCO har gjort en undersökning som visar att ca en miljon arbetsföra människor är utanför arbetsmarknaden.

Det krävs mer än några smärre justeringar för att få Sverige på fötter. Vi måste starta ett massivt politiskt program i likhet med Franklin D Roosevelts ”New deal” under 1930-talets depression.

Det viktigaste av allt är att främja nya jobb så att folk kan försörja sig själva. Ca 22% av statsbudgeten (199 miljarder kr) används till arbetslöshetsersättning, sjukpenning o dyl. Läs mer om statsbudgeten i en tidigare artikel.

Om vi lyckas stimulera våra företag, så att de anställer fler, och folk får en vettig sysselsättning, då finns det förutsättningar att spara in merparten av denna astronomiska summa.

Först måste vi frilägga kapital för att finansiera en storskalig politisk insats. En av de största posterna i statsbudgeten rubriceras ”arbetsmarknad”. Ett av många sätt att få loss pengar är att avsluta AMS åtgärdsprogram. AMS ska inte betala mer eller mindre meningslösa utbildningar åt arbetslösa bara för att förbättra arbetslöshets-statistiken. Arbetsförmedlingen ska vara en brobyggare mellan arbetstagare och arbetsgivare, inte en läroanstalt. Jag tror ingen blir ledsen för att ”åtgärderna & utbildningarna” försvinner. Låt arbetslösa få sin A-kassa, lämna dem ifred, låt dem koncentera sig på att söka jobb.

För att ytterligare stärka kassan säljer vi ett antal statliga bolag. Ett av företagen delas ut till medborgarna, därefter är det upp till var och en att antigen behålla eller sälja aktierna.

När detta är gjort sitter vi med ett antal hundra miljarder i plånboken och kan börja agera.

Ta bort arbetsgivaravgiften, så att företagen får råd att anställa. Ta bort förmögenhetsskatten, så att kapitalet stannar kvar i Sverige och kan investeras i Svenska bolag. Måhända klingar det illa för folk som har hjärtat till vänster. Att sänka skatten för de ”rika” är inte populärt – men med tanke på att någon faktiskt tjänat ihop pengarna, betalat skatt, och förmodligen även betalat skatt vid försäljning av aktier/fonder etc – så inser vi att förmögenhetsskatten är TREDJE gången samma pengar beskattas. Detta kallas ocker. Robin Hood hade inte gillat det.

Det värsta är att folk med pengar investerar & sparar utomlands, pengarna rinner ut från Sverige, istället för att investeras här hemma. Så, om vi är realpolitiska och inte styrs av ideologiska låsningar tar vi bort förmögenhetsskatten, den gör mer skada än nytta för statskassan och samhället.

Sverige ska ha det bästa klimatet för företagande och forskning i världen, företag ska flytta hit istället för härifrån. Förenkla byråkratin, ta bort arbetsgivaravgiften, bygg ut infrastrukturen, uppmuntra till företagande. Både arbetsgivare och arbetare ska känna sig trygga och inspirerade.

Decentralisera beslutsfattandet för skolor och sjukhus. Ge rektorer och sjukhuschefer mer makt, de vet hur verksamheten fungerar, våra politiker vet det inte. Höj lönerna för vårdpersonal och lärare. Det ska vara attraktivt att jobba med vård och utbildning. Folk med hjärtat till höger kanske tycker att detta är onödigt slöseri med skattemedel, men det är det inte; vård, omsorg och utbildning är grundbultarna i samhället. Det finns egentligen bara ett område som är viktigare, rättsväsendet.

Förenkla för poliserna, låt dem inte sitta framför datorn och rapportera dagarna i ända, ut med dem på gatorna. De kan rapportera genom att spela in på diktafon. Anställ fler poliser, höj deras löner; det ska vara ett statusyrke att bekämpa brottslighet. Domstolarna behöver också mer resurser, liksom fångvården. Låt lagar och regler vara tydliga, straffen ska inte kunna förhandlas bort efter några år; rättsväsendet ska ha en tydlig och stringent roll i samhället.

Och slutligen, inför ett tydligt personvalssystem. Ta bort 4%-spärren till riksdagen, förenkla bildandet av nya partier. Vår politikerkår ska inte bestå av en ideologiskt hjärntvättad elit. Vanliga yrkesverksamma människor ska in i riksdagen; svarvare, verktygsfilare, byråkrater, journalister, företagare, ekonomer, konstnärer, läkare, lärare, förskolelärare, vårdbiträden, städare etc etc.

Sverige har en gång i tiden varit bäst i världen, och kan bli det igen, men ärligt talat – det ser mörkt ut.


Missa inget!

En sammanfattning av veckans artiklar skickas till din inkorg, varje måndag.