När imperier skälver sprids svallvågorna över hela klotet


När imperier skälver sprids svallvågorna över hela klotet 1Upplever du att vi lever i ett dårhus, att det normala ständigt utmanas och hånas? Att du helst vill hoppa i vattnet och lämna det här galna skeppet? Du är inte ensam.

Det politiska och kulturella vansinnet vi upplever för tillfället är en global företeelse. När USA sakta förlorar sin status som enväldig supermakt och dollarn blir en valuta bland andra, då kommer läget förmodligen att normaliseras i de forna kolonierna, och det långa 1900-talet går mot sitt egentliga slut.

USA tog över som västvärldens ledare under det förra seklet, efter de bägge världskrigen och det brittiska imperiets sönderfall. Under det kalla kriget så fanns det blott två supermakter som influerade och styrde världen, när Sovjetunionen slutligen föll 1991 så återstod blott USA, och den unipolära ordningen föddes. En världsordning som byggde på att en enda supermakt dominerade världen. Givetvis blir ett dylikt scenario ohållbart i längden, då nya och gamla utmanare äntrar ringen och inte kan hållas borta.

Allt har förstås inte varit dåligt med den amerikanska hegemonin, även om det började ytterst hotfullt med två atombomber över Japan. Vi minns alla Hollywoods storhetstid med stjärnor som Humphrey Bogart, Cary Grant, Marlon Brando, Lauren Bacall, Ava Gardner, Marilyn Monroe och många fler. Vi har också blues, jazzmusik, rock and roll, med Louis Armstrong, Elvis Presley, Chuck Berry etc.  Vi minns också 1960-talet med Kennedymordet, fredsdemonstrationer, hippierörelsen och månlandningen. USA gick i bräschen för högre standard, det lyckliga villalivet samt bilismen som påverkade folk mer än vad vi numera vill erkänna, där vanliga människor plötsligt kunde färdas fritt, mil efter mil över regions- och landsgränser.

Men när imperier skälver tenderar de att urarta, och så även det Amerikanska imperiet.

Det Amerika vi ser idag, ledd av en åldring som passerat gränsen för sina förmågor illustrerar landets olyckliga status. Och som vanligt så handlar det inte om att välja sida. Att man lyfter kritik mot Washington innebär inte att man föredrar Moskva, Peking eller Teheran. Det land du älskar är landet du härstammar ifrån, och dina eventuella skyldigheter bör riktas dit. Ofta är vårt land och region inte särskilt inblandat i världspolitiken, även om media gör sitt bästa för att du ska känna dig delaktig i saker som händer på andra sidan världen. Förutom just nu, ty när imperier skälver sprids svallvågorna över hela klotet.


Följ oss
Sammanfattning av veckans artiklar till din inbox varje måndag