Myten som politiskt slagträ


Den ryska maffian har pengar på Cypern, landets banker används för att tvätta pengar, och därför ska EU-nödlånen behäftas med starka mottkrav såsom konfiskation av insatta medel. I praktiken upphävs bankgarantin, både för småsparare och oligarker.

Men låta oss hålla oss kvar vid idén om Cypern som smuggel- och fiffelland. Det är ju inte bankernas roll att döma sina kunder, utan domstolarnas, och är man inte dömd så är man oskyldig tills motsatsen bevisats.

Om de nu finns så många rika ryssar med tvivelaktig bakgrund på Cypern, bevisa det, lagför dem, och agera därefter.

Ska politik handla om rykten och lösa trådar? Skitsnack?

Jag bor ju själv på Cypern och här finns ju alla möjliga människor och företag, med massor av olika bakgrunder. Den låga bolagskatten är ju ett sätt för ett litet land utan naturtillgångar att göra sig gällande. Det knepiga geografiska läget, med närheten till Mellanöstern är också ett problem, men med låg bolagsskatt så lockar man företag till Cypern och lyfter ekonomin.

Ett av världens rikaste länder, Schweiz har ju också byggt sin ekonomi på liknande sätt. Undrar hur många rika ryssar som stoppat undan sina pengar där, i London, Frankfurt eller Kanalöarna?

Att styra och ställa utifrån skvaller och skitsnack är numera ok inom EU. Det är också rimligt att konfiskera småspararnas pengar. Jag håller med många andra som skrivit samma sak, EU-krisen har gått in i en ny fas.


Missa inget!

En sammanfattning av veckans artiklar skickas till din inkorg, varje måndag.