Moroten vinner över piskan


Varje gång jag går ut på Stockholms gator så ser jag minst en Toyota Prius, en av de bilar som uppfyller miljökraven och slipper trängselavgift. Den här typen av fordon syntes knappt för ett halvår/år sedan. Utan att ha statistiken i min hand kan man nog tala om en explosionsartad utveckling; om trenden fortsätter blir traditionella bensinbilar snart ett minne blott.

Nu försvinner möjligheten till befrielse från trängselavgift, oavsett hur miljövänlig din bil är. Och drivkraften att köpa en hybridbil minskar förmodligen drastiskt. Det här är ett klassiskt exempel på att moroten är effektivare än piskan, ty det spelar uppenbarligen ingen roll hur mycket straffskatt man lägger på fossila drivmedel, det ska till skattelättnader för att folk ska vakna.

Häromdagen köpte jag själv en vanlig bensindriven bil, och det handlar helt och hållet om ekonomiska förutsättningar; jag har inte råd med den senaste miljövänliga tekniken.

Miljöbilarna är ofta mindre än sina föregångare, de är tystare, och släpper ut mindre avgaser. Trots detta ska de inte befrias från trängselavgift. Politikerna visar tydligt att trängselskatten framförallt är ett försök att generera skatteintäkter, slippa bygga bättre vägar och genomfarter, och inte ett medel för att skapa en bättre stadsmiljö för oss stockholmare.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om samhälle, politik, trängselavgift, miljö, miljöbil, hybridbil


Missa inget!

En sammanfattning av veckans artiklar skickas till din inkorg, varje måndag.