Volvo vädjar till regeringen


Volvo personvagnars vd Stephen Odell vill att regeringen snabbt återinför en skrotningspremie för gamla bilar. Han vill också behålla och förlänga miljöbilspremien på 10.000 kronor samt att regeringen genomför en översyn och mildrar olika skatter som påverkar bil­industrin, bland annat dieselskatten.

Hans idéer är bra, speciellt skattelättnaderna. Och allt det här skulle regeringen kunna bistå den svenska fordonsindustrin, för att öka nybilsförsäljningen och rädda jobben inom verkstadsindustrin. Notera att stora delar av näringslivets omsättning går till olika former av skatter och avgifter, bolagsskatt, moms, arbetsgivaravgifter och skatt på de anställdas löner.

Vad gäller personbilsindustrin är det ännu värre eftersom höga skatter på drivmedel, parkeringsavgifter, trängselskatter mm också har en långsiktigt hämmande effekt. Är någon förvånad över att att näringslivet stapplar, och vill krama staten på pengar nu när det är kristider?

Tyvärr har Odell den politiska opinionen emot sig, ty det SKA vara svårt och krångligt att ha bil, det ska kosta mer än vad det smakar. Det här politiska motståndet mot personbilar har vuxit fram långsamt under många år, och det verkar som om bägge de politiska blocken står bakom.

Bilen har blivit en symbol för allt det onda, avgaser, nedsmutsning, global uppvärmning och exploatering av skog och mark. Från att ha varit ett tekniskt under, som skänkt människor rörlighet och frihet, har bilen blivit en belastning.

Tyvärr tror jag att politikerna skjuter sig själva i foten. Om de spottar på bilismen och personbilstillverkarna tillräckligt många gånger finns en risk att produktionen av nya miljövänliga bilar går ännu långsammare. Vi måste komma ihåg att det inte är själva bilen som är faran, utan drivmedlet, och det kan ju som bekant ersättas.

Att ta ifrån medborgarna friheten att färdas snabbt och enkelt är ett stort ingrepp i vår livsstil, med återverkningar inom handel, kommunikationer, sociala nätverk, fritid etc. Ska bilen bli en klassmarkör? Något som bara de rika har råd med? Vi andra får packa in oss i dyra överfulla tåg, eller strunta i att resa.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om samhälle, politik, bilar, bilism, Volvo, miljö


Missa inget!

En sammanfattning av veckans artiklar skickas till din inkorg, varje måndag.