Min bok översatt till engelska


Min bok översatt till engelska 1Fortsättningen på äventyret lär dröja ytterligare ett tag, istället kommer en engelsk översättning av den befintliga boken. Även den svenska versionen har rättats och reviderats. Och jag tänkte publicera några korta rader som provläsning här.

Utdrag ur kapitel 5

Teknosofklubben var inte vilket sällskap som helst, även om det första intrycket utan tvekan påminde om en lågmäld rökig herrklubb, och en fristad för särlingar, äventyrare och excentriker. Församlingen bildades någon gång för länge sedan, osäkert exakt när, vid en tidpunkt då ett antal medborgare kände att deras privatliv och integritet hotades.

Det styrande skiktet i samhället tog sig allt större friheter, de avlyssnade i princip all kommunikation utan att det fanns skäliga misstankar om brott. Även folks banktransaktioner registrerades, samt deras resor och förehavanden på offentliga platser där övervakningskameror fanns monterade. Det var väldigt svårt att avstyra den här utvecklingen, eftersom det ständigt uppkom olika kriser och konflikter som hela tiden motiverade till ännu mer övervakning. Så, sakta men säkert var medborgarnas liv insnärjt i ett ogenomträngligt elektroniskt nät. Från vaggan till graven var de övervakade, ett verkligt ostört privatliv existerade inte.

Teknosofklubben syfte var att motverka den här utvecklingen, och skydda sina medlemmar. Därför skapades ett sinnrikt motmedel, ett system som avlyssnade systemet. Djupt nere i berggrunden i ett slutet självförsörjande kretslopp arbetade en enorm elektronisk hjärna enbart med denna uppgift. Teknosoferna låg alltid steget före, och filtrerade och ersatte information som de ansåg att statsmakten inte borde ha tillgång till. Verksamheten finansierades med frikostiga bidrag från medlemmarna, vars skilda verksamheter uppenbarligen krävde diskretion. Teknosofklubben övervakade övervakarna. Och dessutom var det en rökig herrklubb.

Händelsen utspelade sig månaderna efter den stora kalabalik som utbröt i samband med stormästarens försvinnande.

Han kom in i rummet med högburet huvud, världsvan som alltid. Skägget var välansat, håret prydligt bakåtkammat, kläderna var av senaste snitt, men liknade dem han alltid burit, svart rock, skjorta och byxor i samma dystra färg. Det var länge sedan brodern gästade klubben, många medlemmar undrade om han glömt vadet?

Balwinder, butlern, tog hand om ytterplaggen och öppnade dörren till den röda kammaren. Den lugne och sansade trotjänarens blick blev en smula fuktig, men mer än så förmådde han inte att visa sin glädje.

Många medlemmar var samlade. Iratus hade återvänt från sin resa och Dyaus hade lämnat meditatoriet, dessutom hade Hajek komponerat ett alldeles förtjusande musikstycke som framfördes inför de närvarande. Orkestern härrörde från Vestalkonservatoriet och bestod av bleka unga kvinnor som såg så stela och anemiska ut att man lätt kunde ta dem för en grupp androider, om det inte hade förhållit sig så att androider omöjligt kunde programmeras att spela så skickligt. Vestalorkestern spelade aldrig fel.

Pelasgio satte sig ned i sin fåtölj, ingen hade suttit där sedan han i upprört tillstånd lämnat rummet för 112 år sedan. Balwinder hade dammat av det nötbruna lädret med jämna mellanrum. Smutsiga, dammiga eller skadade möbler förekom inte hos teknosoferna.

Den hemvändande brodern väntade tills de marmorerade flickmusikerna drog ner på tempot en smula. Vad han sedan skulle säga förvånade alla, men först skulle de sammansvurna raljera en smula.

– Käre vän, du har återvänt! utbrast Pulvermacht med konstfullt spelad hjärtlighet. Även Publius och Spengler slöt upp, tillsammans utgjorde de trion som initierade fejden och utlyste vadet. Nu kände de segerns sötma på sina beska tungor. Mången artighetsfras växlades innan ärendet togs upp. Det var Pulvermacht som med spefull stämma sporde:

-Nå, var har du bevisen? Är de så små att du kan förvara dem i fickan, eller förhåller det sig så att det gamla imperiet, vars existens du åtog dig att bevisa, i själva verket aldrig funnits, och att du min käre vän är tidernas största historieförfalskare, lögnare och demagog?

*

Bokens alla versioner finns att köpa här.


Följ oss
Sammanfattning av veckans artiklar till din inbox varje måndag