Lån till Grekland dröjer?


Ja, då är vi där igen. Grekiska staten kan inte betala sina skulder och behöver ett nytt nödlån från EU och Internationella valutafonden.

Långivarna verkar inte lika benägna den här gången, möjligen ger de med sig efter lite sockrade löften, som alltid, men det blir allt trögare för Grekland att låna pengar. Och deadlinen är tuff, om landet inte får sina lån blir pensioner och andra utgifter lidande inom bara några veckor. En väldigt trist julklapp till ett redan sargat land.

Ja, så här kan det hålla på i flera år. Grekland lär ju knappast bli fetare på att att betala skulder, de växer ju bara. Och till slut så kommer landet att gå i konkurs på riktigt. Och då kommer man att lansera en egen valuta, som i samma sekund devalveras 30-50% för att öka landets konkurrenskraft, och på detta sätt få igång landets finanser.

EU-politikernas skräck är Greklands valutaflykt ska sätta igång en kedjereaktion och våg av avhopp från den gemensamma valutan, och kanske från hela EU-projektet.

Och detta kan Bryssel inte tolerera, ty det vore slutet för EU. Och vi som gillade EG men inte EU kommer knappast att gråta. Frågan är bara hur lång tid det kommer att ta innan den här sjuka sagan tar slut?

 

 


Missa inget!

En sammanfattning av veckans artiklar skickas till din inkorg, varje måndag.