Laddat i Mellanöstern


Läget är minst sagt laddat i Mellanöstern. Israel svarar hårt mot Hamas raketattacker. Organisationen som på senare tid förlorat anhängare och kanske måste visa musklerna för att ha existensberättigande.

I Egypten har man rensat ut Muslimska brödraskapet, som ju i mångt och mycket liknar Hamas. Och även i Syrien jagar man islamister med blåslampa, likaså i USA-stödda Irak.

Är det så att allt fler araber plötsligt har mer gemensamt med israelerna, än med många andra inom den egna religiösa sfären?

Vad vi måhända kan skönja är att Medel-Mohammed förmodligen är ganska trött på alla religiösa bakåtsträvare, nationalister och extremister.

Helst av allt vill han hälla upp ett glas whiskey, som i västvärlden, och koppla av med amerikanska TV-program. Skaffa sig en bra levnadsstandard, med modernt hus, internetuppkoppling, klimatanläggning och en tysk bil. Och sist men inte minst att barnen får en bra utbildning.

Låter självklart för de flesta, men tämligen ouppnåligt i många hörn av världen. Kampen mellan det nya och det gamla fortsätter.

 


Missa inget!

En sammanfattning av veckans artiklar skickas till din inkorg, varje måndag.