Köp skräp!


Vi vanliga konsumenter råkar dagligen ut för dåliga produkter. Köp en Barnvagn från Emmaljunga och upptäck att bromsarna kärvar. Klaga i butiken och lyssna på säljarens argument om att Emmaljunga är lite ”kinkiga” vad gäller reklamationer. Säljaren väljer att laga vagnen själv. Jag har besökt honom tre gånger nu.

Försök att stoppa in en DVD-skiva i en vanlig PC i tron om att det ska vara enkelt att titta på film i din dator. Vi som haft en Mac tidigare tror att det ska vara en baggis. Givetvis saknas ”plugins” och annat tekniskt jox för att jag ska få avnjuta min film. Microsoft Windows Media Player tar förstås betalt för denna ”plugin”. Jag får väl göra som alla andra, och ladda ner något olagligt för att få det att funka.

Betrakta den misstänkte ”Hagamannens” ansikte i Expressen, flera dagar innan vederbörande ens blivit häktad! Om den misstänkte är skyldig till dådet eller ej verkar inte beröra journalisterna på Sveriges kladdigaste skvallerblaska. Om den misstänkte är oskyldig betalar Expressen ut lite fickpengar i skadestånd och fortsätter med att publicera andras ansikten.

Har du noggrant analyserat din elräkning från Fortum någon gång? Kontroll av mätarställning, fakturering i efterskott, obegriplig periodicering etc etc. Den enda jag begriper är att priset på el går upp.

Har du försökt kliva på en SL-buss medan chauffören låter dörrarna slå igen på din barnvagn, resväskor el dyl? Backspeglar finns väl även på bussar? Bussen skumpar sedan iväg, kränger i kurvorna så pensionärerna far omkring som torra löv i gången. Är bussen till för oss resenärer, eller är det viktigare att chauffören hinner av sitt skift lagom till fikat?

Det här är bara några exempel, det finns många fler. Ibland är vi mer eller mindre tvingade att köpa vissa produkter, eftersom det inte finns något annat. Men så fort tillfälle ges, köp något annat, låt dig inte luras. Det stora flertalet vill inte klaga alltför mycket, vi vill inte bli betraktade som rättshaverister. Alla skrattar åt Sverker Olofsson i TV-rutan som klagar på allt och alla. Jag tror att samhället skulle må bättre av lite fler surgubbar och gnällkärringar.

Det bästa företagen vet är när vi konsumenter går hem och muttrar:”Äsch, det är väl okej; lite småfel får man alltid räkna med”.


Prenumerera

Sammanfattning av veckans artiklar skickas till din inkorg, varje måndag.