Kaffe – det bruna guldet


Kaffe är den mest handlade varan efter olja. Av bönorna (eg. bären) på kaffebusken, rostas och bryggs världens kanske mest eftertraktade dryck. Kaffe innehåller koffein, ett uppiggande ämne som stimulerar det centrala nervsystemet. Arabicakaffet anses vara det finanste, följt av liberiakaffe och robustakaffe. Ibland blandas de olika kaffesorterna för att få en billigare produkt.

Trots att råvaran är mycket eftertraktad och säljs över hela världen tjänar odlarna modesta summor på sin verksamhet. Bönderna lever under mycket enkla förhållanden och de saknar västvärldens moderna standard.

Vanligtvis riktas aversionerna mot alla de mellanhänder som ser till att kaffet transporteras, rostas, blandas, mals, paketeras etc innan det i förädlad form hamnar på vårt köksbord.

Vi har alltså en mycket populär produkt, som kan tillagas och användas på en rad olika sätt. Större delen av världens befolkning nyttjar det. Produkten är relativt svårodlad, regionalt begränsad, och dessutom uppiggande och milt vanebildande.

Med andra ord: kaffe är en exklusiv, välsmakande, socialt accepterad legal drog.

Det är en tidsfråga innan kaffeodlarna inser sitt värde, och börjar organisera sig. Jämför med vinodlare, där slutprodukten kan inbringa astronomiska summor, om förutsättningarna är de rätta. Kaffepriset kommer förmodligen att fördubblas, och vi kommer gladeligen att betala, ty det nya priset är produktens egentliga värde. Kaffeodlarna behöver inte längre bo i skjul och kan skicka sina barn till ordentliga skolor.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om samhälle, ekonomi, kaffe, marknad


Missa inget!

En sammanfattning av veckans artiklar skickas till din inkorg, varje måndag.