Inne att mobba Apple nu?


Den magre och sjuke Applebossen Steve Jobs råkade ut för ett missöde när han skulle presentera den nya iPhone 4G. Telefonen ville inte koppla upp mot wifi-nätverket, som tydligen var överbelastat av alla journalister. Med utgångspunkt i detta har Apple fått sämre press än på länge.

Det har till och med gjorts listor över varför man inte ska köpa den nya iPhonen. Tidigare var Apple underdog och fick ofta beröm i media för det mesta de gjorde. Men nu när de gått om Microsoft i lönsamhet är tydligen gullegullandet förbi.

Själv är jag ganska förtjust i Apples produkter, jag har både iMac och iPhone. Det är framförallt användbarheten jag gillar, när jag kopplar in min iPhone i datorn synkroniseras de snabbt och smidigt, min kalender är alltid uppdaterad, det samma gäller adresser och e-mail. Jag kan surfa när och var jag vill, och enkelt uppdatera min blogg med en wordpress applikation. Och det funkar nästan jämt.

För knappt ett år sedan hade jag en Ericsson lur med 3G, men att surfa var en ganska trist upplevelse. Den dög bara till att prata med, trots att mobilen var ganska avancerad, under skalet någonstans, om man nu orkat läsa bruksanvisningen.

De tekniska produkter jag omger mig med behöver ingen bruksanvisning, det mesta är intuitivt. Jag älskar att iPhone bara har en enda stor knapp på framsidan. Det ser nästan lite efterblivet ut i sin enkelhet, och det är sånt som gör att även moster Agda kan använda den. Om hon bara törs.

Jämförbara android-lurar har fler knappar och känns som plastiga kopior, medan iPhone ser ut som ett smycke. Android-telefonerna är säkert bättre rent tekniskt, och har fler funktioner och mer skalbara program, men de tilltalar inte mig eftersom jag varken är ingenjör eller prylbög. Jag vill bara att saker ska funka och skiter i resten.

Kritik har riktats mot att iPhone inte stödjer Flash. Vad många inte vet är att tekniken eventuellt är på väg bort. Flash är långsamt, trist, fladdrigt, irriterande – och mycket av det som görs i Flash idag klarar html5 av. Kommer ni ihåg vilket ramaskri det blev när Mac beslutade sig för att ta bort den inbyggda diskettstationen? Vad hette det? Disketter? Ja, just det.

Antiteknologi och hålla tillbaka annan teknik är andra saker som sägs om min favoritlur. Utan Apples fantastiska telefon hade vi knappast känt till begrepp som appar, Layar, inbyggt gyro etc. Många hotell erbjuder iPhone och iPod-laddare men inte till androids telefoner – vilket inte heller gillas. Här är utvecklingen ändå på rätt väg, för några år sedan erbjöd hotellen inte laddare till någon telefon oavsett märke eller operativsystem.

Apple är på väg att ta över Microsofts roll som mobbingoffer i IT-världen. Och det kanske kan vara skönt för Bill Gates & Co, så de kan fokusera på funktionella program och operativsystem. Trots enorma satsningar så har de inte knäckt Google med sin sökmotor Bing, och varken Windows Vista eller Windows 7 blev den succé som man förväntat sig. När jag läser min besöksstatistik verkar det som de flesta PC-användare fortfarande kör med nio år gamla Windows XP.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om samhälle, teknik, Apple, iPhone, Android, Microsoft


Missa inget!

En sammanfattning av veckans artiklar skickas till din inkorg, varje måndag.