Ingen vinst med höjd pensionsålder?


Reinfeldt vill höja pensionsåldern till 75 år. Vid en första anblick känns det som en riktigt dålig idé, men notera att dagens pensionärer lever till ca 81 år i medeltal. Den förväntade livslängden när pensionsåldern infördes var runt 65. Systemet fungerar inte, stora pensionärskullar ska försörjas av allt färre yrkesverksamma. Skatter och avgifter måste höjas för att säkra våra gamlingars trygghet.

Nu finns det en del experter som säger följande:

– Effekten är inte självklar. Om man fortsätter att arbeta ökar tillgångarna eftersom personen fortsätter att betala in till systemet. Men samtidigt så ökar även skulden. Alltså den summa du har rätt till i framtiden, säger Lennart Flood som forskar om bland annat pensioner.

Med den här logiken kan man ju sänka pensionsåldern till 55…eller varför inte 45?

Att skulden ökar spelar egentligen ingen roll – eftersom staten inte blir skyldig dig (eller dina arvingar) pengar om du skulle dö innan 65 år, eller 75 eller vad det nu blir. Den resterande pengen – om det nu blir något över från dina livslånga besparingar – tillfaller staten.

Det du däremot sparar själv på banken eller i fastigheter, aktier etc tillfaller dina släktingar. Men det faller ju utanför det traditionella pensionssystemet. Ett system som kräver dina pengar, och endast ger ett positivt utfall om du blir riktigt gammal och grå.


Missa inget!

En sammanfattning av veckans artiklar skickas till din inkorg, varje måndag.