Idag gick jag ur facket


Idag gick jag ur facket. Jag motsätter mig att betala över 500 kr i månaden till en organisationsstruktur som falerat fullständigt. Blott 250 kr av månadsavgiften går till A-kassan, resten är förbundsavgift, inkomstförsäkring o dyl. Man kan fråga sig vad de gör med alla pengarna? Kanske är det bäst för sinnesfriden att inte veta.

Jag motsätter mig också den behandling som salladsbaren Wild n´ Fresh fick utstå, då fackföreningen HRF utsatte baren för blockad, med anledning av att de inte hade kollektivavtal. Det fanns inga fackligt anslutna anställda, en advokatbyrå konstaterade att barens avtal väl motsvarade de gängse – ändå utsatte fackförbundet den pyttelilla rörelsen för en helt oproportionerlig blockad. Efter flera månaders strid valde ägarinnan att sälja verksamheten.

I min värld är fackförbund stiftade av fria individer, som går samman, för att tillsammans förhandla med arbetsgivaren om skäliga löner, semestrar, arbetsmiljö etc. Jag tror precis som marxisterna att det råder en spänning mellan arbetstagare och arbetsgivare. Till skillnad från den skäggige profetens anhängare tror jag att denna spänning INTE enbart beror på arbetsgivarens överläge, den kan också bero på att arbetstagaren har ett överläge, eller att organisationen är felaktigt utformad, att personkemin inte stämmer, att någon eller några har felaktig kompetens. Jag anser vidare spänningen ibland inte ens existerar, då många av oss gladeligen går till jobbet, tycker det är kul att jobba och gillar chefen.

Jag tror inte heller att denna konflikt mellan arbetstagare och arbetsgivare är historiens starkaste drivkraft, och att den kommer att resultera i en samhällsomvälvning där arbetarna kommer att ta makten över samhället och avskaffa det privata ägandet, upphäva familjen och äktenskapet, utfärda kvinnogemeskap, upphäva fri handel, upphäva nationen, samt expropriera all jordegendom, konfiskera allt kapital och införa en statlig monopolbank, införa offentlig och obligatorisk barnuppfostran, förena uppfostran med den materiella produktionen samt upprätta lika arbetstvång för alla och skapa industriella arméer (saxat ut Karl Marx Kommunistiska manifest).

Ändå är det dessa tankar som ligger till grund för många av våra fackförbund, om än i förvanskad och starkt moderniserad form. Och det är detta arv som tillåter storskalig mobbning av oskyldiga individer, speciellt om offret tillhör den förhatliga s k petit-bourgeoisien.

Intressant.se. Andra bloggar om: samhälle, politik, facket, fackförbund, hrf, Wild n´Fresh, satir


Missa inget!

En sammanfattning av veckans artiklar skickas till din inkorg, varje måndag.