Håller det politiskt korrekta på att dö ut?


Sverigedemokraterna växer så att det knakar. Det är idag den tredje största partiet, och om tillväxten fortsätter i samma takt så är de näst störst till valet 2018.

Vad har hänt i den politiska korrekthetens land? Landet där ordet lagom var en dygd, och folk dricker mellanmjölk av just den anledningen. Finns det något kvar av detta land?

Det politiskt korrekta Sverige skapades förmodligen på 1970-talet. Under detta decennium förändrades vårt land i grunden. Från att ha varit ett land av framgång, industrier, entreprenörer och låga skatter kastades allt om på några få år.

Oljekrisen lamslog västvärlden 1972. Samtidigt som de svenska löneökningarna varit på tog för höga, vilket innebar att svenska produkter blev allt dyrare. I sviterna av den här dubbelkrisen försvann hela den svenska varvsindustrin, som vid tidpunkten var en av världens största. Även textilindustrin flyttades till låglöneländer, och mycket annat.

För att kompensera de arbetslösa höjdes skatterna enormt, framförallt arbetsgivaravgifterna. Och man uppfann omsättningsskatten, momsen. Under loppet av tio år förvandlades Sverige från lågskatteland till högskatteland.

Den väl fungerande arbetskraftsinvandringen avskaffades också, och man började satsa allt mer på flyktingmottagning istället. Våra politiker pratade om internationell solidaritet, och att Sverige var en viktig röst i världen.

Olof Palmes mer radikala socialdemokrati blev den statsbärande ideologin. Det fanns planer på att delvis förstatliga näringslivet genom de s k löntagarfonderna. Några privata initiativ inom skola och vård var otänkbart. Här föddes det politiskt korrekta högskattelandet Sverige, så som vi känner det idag. Det var egentligen rätt mörka tider.

Eftersom många oss knappt var födda eller var barn på den tiden så är minnena oklara. Vi minns utsvängda jeans, platåtofflor, ABBA, Bee Gees, KISS och deckare som Baretta på TV. Somrarna var varma och bilarna hade blanka kromdetaljer. Den var en fin tid, för den som inte var insatt i politikens värld.

40 år har gått, och den svenska självbilden har ändrats. Den svenska politiska korrektheten börjar försvinna, liksom tankarna om internationell solidaritet. Sakta vänjer sig medierna vid sverigedemokraterna, och behandlar dem som ett vanligt parti i sin rapportering. Folk skäms inte längre för att ha flyktingfientliga åsikter.

Någon har öppnat locket, och alla undertrycka tankar och idéer strömmar ut, först på nätet, och sen vid fikaborden. Det finns ingen hejd på kritiken, man är emot det mesta, feminister, judar, araber, tiggare, homosexuella, flyktingar, muslimer etc etc etc.

Vissa saker saknar man bara när de är borta. Vart tog den politiska korrektheten vägen?


Följ oss
Sammanfattning av veckans artiklar till din inbox varje måndag