Flygplanet som blev till ett fågelbo


Flygplanet som blev till ett fågelbo 1
Jason städar flyplanet. Bilden från ”Rebuild Rescue” Fecebooksida: https://www.facebook.com/RebuildRescue

Jag gillar att söka upp obskyra videos på Youtube som sammanfaller med mina egna intressen. Det är så långt ifrån linjär-TV man kan komma; här handlar det ofta om entusiaster som detaljerat berättar om olika saker, det är inte ovanligt med två timmar långa diskussioner och utläggningar. Man slipper det sönderhackade och tidspressade formatet och kan sjunka ner i en lite långsammare och djupare upplevelse.

Men idag tänkte jag prata om något som ändå är hyfsat lättsamt och tillgängligt, nämligen Rebuild Rescue, där huvudpersonen Jason, en framgångsrik verkstadsentreprenör i Pennsylvania blir lovad ett gratis flygplan, en gammal avställd Cessna 401 A från 1969 – om han kan starta den.

Sedan börjar äventyret med att få igång motorerna, som tar flera avsnitt i anspråk, under tiden som vi får lära oss ur hur flygplansmotorer ser ut och en massa intressanta fakta om sportflygplan och aviation. Det hela är lättsamt och glatt, och med en fantastiskt positivt ton. Och givetvis startar motorerna till slut.

Programmet blir närmast till en allegori över västvärldens nuvarande tillstånd, framförallt USA; där det gamla flygplanet får symbolisera vårt samhälle och de glada reparatörerna en slags positiv och livskraftig samhällskraft, de vettiga och arbetsamma medborgarna som återuppbygger och räddar.

Men att starta motorerna utgör blott början på färden. Flera avsnitt handlar om hur de städar Cessnan, som under många år varit parkerad utomhus och förvandlats till ett veritabelt fågelbo. Där småfåglar krupit in i varenda skrymsle, och byggt sina bon av strån och pinnar. Många säckar med skräp forslas bort från den allt renare och städade flygplanskroppen.

Ibland ställer lokala entreprenörer upp med hjälp och goda råd. Planets förra ägare blir till en fullvärdig medlem i teamet, och deltar i arbetet, samtidigt som vi får se andra flygplan och projekt som pågår simultant i den stora hangaren.

Deltagarna framstår som jordnära och hantverkskunniga människor, inte några akademiker direkt. Samtidigt är samtalen underhållande och håller hyfsat hög nivå; det är inga dumskallar vi har att göra med, men de beter sig inte nödvändigtvis som folk med en magisterexamen.

Projektet står ibland inför väldigt stora utmaningar, som när det uppdagas att vingarna blir väldigt svåra och dyra att laga. Men gänget ger sig inte, ty videokanalen har massor av anhängare i hela världen, och snart får de kontakt med en person i Holland som har precis rätt sorts vingar till försäljning, de är dessutom renoverade och certifierade.

I ett avsnitt hittar Jason den gamla servicemanualen som försvunnit men till slut uppdagas vid en städning i hangaren. Arbetet förenklas ytterligare när de nu har möjlighet att gå igenom alla kontroller och reparationen som gjorts under årens lopp.

Renoveringsteamet med Jason i spetsen trotsar alla svårigheter, men sin logiska, rättframma och vänliga attityd övervinner de alla problem; även om det ibland är ett Sisyfosarbete med de tusentals småskruvar som håller ihop skrovet, samt hålla sig till alla snåriga regleringar som omger aviationsindustrin.

Tanken är att Cessnan ska vara färdig till nästa sommar, där det ska vara med på en stor sammankomst inom flygsportsvärlden. Flygplanet ska sedan göras tillgänglig för räddningsuppdrag och välgörenhetsflygningar. Pengar till projektet samlas in via Youtubekanalen, som har en allt större skara fans. Jason & Co bidrar med sin tid och kompetens, och sin oslagbara vinnarattityd. Vi hoppas att planet lyfter snart!

Nedan hittar ni första avsnittet om Cessnan:

 


Följ oss
Sammanfattning av veckans artiklar till din inbox varje måndag