Flygövningar, motövningar och…


Rysslands svar på Natos stora flygövning i norra Skandinavien lät inte vänta på sig. Man svarar med en slags blixtinkallad storövning som innefattar massor av trupper, skepp etc. Om Natos avsikt var att testa den ryska beredskapen så kan kan man ju lugnt säga att Putin gick i fällan.

Hursomhelst, hur länge kan den här katt- och råttaleken fortgå? Förr eller senare så kommer någon incident att inträffa. Ett plan som blir nerskjutet av misstag, någon gräns som passeras el dyl. Vad händer då? Ska det kalla kriget gå över till något hetare? Är det detta ryssarnas avsikt? Att provocera fram ett krig?

Vi vet alla att utan Ryssland provokationer hade Nato aldrig förlagt någon storövning till Norrland. Och Sverige hade förmodligen fortsatt att nedrusta och lägga pengarna på annat. Men nu blir det nog slut med det.

För Ryssland är detta ett vanskligt drag. Även om deras militärmakt numera är kraftfull så kan de omöjligen försvara de enorma oändliga vidderna uppe i norr. Lägg därtill någon slags incident i Moskva, där makthavarna utmanas, oroligheter bryter ut, och USA/EU givetvis tar de västvänligas parti. Ryssarna kan tappa kontrollen inte bara över den europeiska delen utan även det oljerika Sibirien.


Missa inget!

En sammanfattning av veckans artiklar skickas till din inkorg, varje måndag.