Fler jobb och bättre välfärd – eller stora skattesänkningar?


Fler jobb och bättre välfärd – eller stora skattesänkningar?

Vi kan inte vänta.

Så lyder två av socialdemokraternas slogans. Eftersom jag jobbar med reklam och grafisk form intresserar jag mig för dylika korta snabba texter, de kan vara mycket effektiva om de träffar rätt.

Det klassiska skolexemplet är Avis (den ständiga tvåan på biluthyrningsmarknaden) som länge använde sig av: We try harder. Ett annat bra exempel är: Today Tomorrow Toyota. Eller: Carlsberg – probably the best beer in the world.

Jag tänkte titta på socialdemokraternas budskap, plocka isär dem, och förklara varför de är dåliga och inte fungerar. Och det här handlar inte så mycket om att jag ogillar de röda, se det mer som funderingar kring marknadsföring.

För det första ska texten (helst) förklara varumärkets fördelar på ett snabbt och effektivt sätt. Och för många väljare blir det svårt att förstå hur sossarna skulle kunna skapa fler jobb och bättre välfärd. Välfärden är ju ungefär likadan vare sig vi har en blå eller röd regering.

Personligen tycker jag att välfärden t o m blivit bättre; under de senaste fyra åren har det vuxit upp nya läkarmottagningar, skolor och förskolor likt svampar ur jorden.

Här pratar man bara med de redan frälsta, och så vinner man inga val, ty det handlar om att vinna nya röster eller mobilisera soffliggarna – oftast både och.

Hur sossarna ska skapa fler jobb framstår som ännu mer mystiskt. De förlorade ju förra valet pga svag jobbpolitik. Här är moderaterna mycket skickligare, de har trots global finanskris lyckats hålla arbetslösheten på rimliga nivåer, och statskassan är i ordning. Jobbpolitiken är numera inmutad mark, och den tillhör moderaterna. Deras slogan lyder: Sveriges enda arbetarparti.

Socialdemokraterna kan inte vinna val på gamla meriter, måhända byggde man välfärd på Erlanders och Palmes tid, och kanske var man också bättre på att stimulera fram arbetstillfällen då. Men så ser det tyvärr inte ut idag. Sossarna förknippas tyvärr med arbetslöshet, bidrag och förtidspensionärer.

Vi kan inte vänta – fungerar inte alls i det här sammanhanget. Eftersom texten inte lyfter fram varumärkets fördelar ordentligt. Den bär egentligen inte sig själv, utan måste följas av en kompletterande text. Därför är det synd att meningen, som är lite ofullständig, fått en så stor roll i kampanjen.

En slogan ska också helst beskriva skillnaden mellan dig och dina konkurrenter. Och det lyckas man med, fast på ett lite märkligt sätt. Ponera att folk gillar stora skattesänkningar, speciellt med tanke på att få märker några skillnader i den offentliga välfärden. Hur funkar budskapet då?

Skattesänkningar är ju inte alltid av ondo. Staten kan ju inte ta hur mycket pengar som helst, politiker och ämbetsmän ska dessutom vara snåla och hushålla med våra gemensamma resurser. Höga skatter kan t o m betraktas som slöseri från statsmaktens sida.

Och Vi kan inte vänta fungerar lika illa här.

Texten ska också vara kort, klar och tydlig, gärna med lite språkliga finesser, samt lite underfundig. Nja, möjligen finns det lite humor i Vi kan inte vänta – jag tänker på några ungar som väldigt snabbt måste uträtta sina behov. Men kanske är dylika associationer inte så lyckade. Och vad är det sossarna inte kan vänta på egentligen? Politiskt sett brukar socialdemokratiska mandatperioder vara rena rama sömnpillret. Det finns inga idéer om drastiska samhällsomdaningar, man vill bara ändra tillbaka till hur det var förr. Är det värt att vänta på?

En slogan ska dessutom vara lätt att komma ihåg, samt skapa en känsla av välbefinnande, och gärna frambringa en önskan att rösta på detta parti. Slutligen måste texten vara trovärdig.

Det är ingen slump att många älskar att släcka törsten med Carlsberg, köra Toyotas moderna hybridbilar eller hyra från Avis. Trovärdighet är A och O – och den saknas tyvärr ofta i politikens värld. Det kan handla om brutna vallöften, politikerfusk, samt att man bedriver en annan politik än den man utlovat.

Kontentan är att sossarna bör se över sin marknadskommunikation gällande slogans. Nog bör de kunna ta fram en text som återspeglar partiet på ett spännande och mer trovärdigt sätt.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om samhälle, politik, reklam, marknadsföring, slogan, tagline, copy, socialdemokraterna


Prenumerera

Sammanfattning av veckans artiklar skickas till din inkorg, varje måndag.