Falska nyheter, hat, ryktesspridning och skvaller


Falska nyheter, hat, ryktesspridning och skvaller 1Låt oss prata lite om fake news, falska nyheter, hat, ryktesspridning och skvaller. Även om många nu uppmärksammar fenomenet, så är det inget nytt. Det har funnits så länge som tidningar funnits, så länge som nyheters spridits, förmodligen så länge som människan existerat.

Jag skulle vilja lyfta fram det här nyhetsuppslaget från dagens DN, en aktad tidskrift, av många ansedd som den bästa i landet. Det handlar om den beryktade kulturprofilen, en person som anklagats för att under en längre tid antastat unga kvinnor. Vad vi vet så har ingen rättegång påbörjats, hans skuld har inte konfirmerats, han har inte tilldelats något straff. Vi vet inte vem det är, förutom att det är en person som rör sig i huvudstadens kulturella kretsar.

Allt som sprids om den här personer är med andra ord rykten. De kan vara sanna eller falska. Vi vet inte. Spridandet av dylik information kan liknas vid skvaller. Vi vet inte ens om det finns ett nyhetsvärde bakom artiklarna. Är det här ens en känd person, vars handlingar påkallar dylik uppmärksamhet?

Det är förhållandevis lätt att ta reda på personens identitet genom diverse informella källor. Några tidningar har dessutom avslöjat hans personuppgifter, men jag låter honom vara anonym av etiska skäl. Hans namn är okänt för de flesta, men genom sina kontakter inom kulturlivet så anklagas han för att ha lurat unga kvinnor att ha sex med honom, mot att han lovat introducera dem till de rätta kretsarna. Om de vägrat så skulle han ha hotat med att förstöra deras fortsatta karriärer. Unga kvinnor har enligt uppgift ofta setts i hans sällskap.

Att kvinnorna utnyttjat kulturprofilen för sin egen vinning, och på detta vis uppnått högre karriärmål, det är inte ens upp till diskussion. Vid regelrätt (normalt) sex, så anses det tydligen alltid vara mannen som är den utnyttjande och vinnande parten, oavsett den långsiktiga vinsten av den tillfälliga relationen. Här avses alltså inte våldtäkt, som är ett brott; bara för att vara extra tydlig.

Alltså sammanfattningsvis:

  • Skvaller, ryktesspridning
  • Tveksamt nyhetsvärde?
  • Egenhändigt utövande av rättvisa, utanför rättsväsendet
  • Drevmentalitet

Jag säger inte att anklagelserna som DN riktar mot kulturprofilen skulle vara falska. Det vet vi inte. Om kulturprofilen begått brott, då ska han inför domstol – dvs en riktig domstol och inte mediedomstol – och därefter eventuellt dömas och avtjäna sitt straff. Punkt slut. Det är domstolarna som står för lag och rätt – och inte tidningsredaktioner, lynchmobbar, medborgargarden etc.

Den här är i bästa fall kvällstidnings- eller skvallerjournalistik. Knappt ens det. Den här typen av rapportering är inte riktigt vad man skulle förvänta sig av en nyhetskälla, som anses vara själva normen och riktlinjen för god journalistik i Sverige.


Prenumerera

Sammanfattning av veckans artiklar skickas till din inkorg, varje måndag.