Facebookmord och videovåld


Det här är en stor nyhet; två brittiska killar börjar bråka på Facebook, de träffas för att göra upp, varvid den ene blir mördad. Facebookmordet kallas fallet i media.

Var det Facebooks fel att killen blev mördad? Folk har väl bråkat sedan hedenhös, för att därefter göra upp. Om killarna samtalat i telefon innan uppgörelsen hade det varit Telias fel då, eller möjligen Ericsson, Nokia eller iPhones fel? iPhonemordet?

Det här påminner om videovåldsdebatten i början av 80-talet, då det rådde moralpanik och många vuxna på allvar trodde att ungdomarna skulle titta på Motorsågsmassakern och liknande filmer hela dagarna. Idag inser det flesta att man även kan använda spelaren till Woody Allen-filmer och mycket annat.

Den gamla videovåldsdebatten var både komiskt och sjuk. Moralpanik är emellertid inget nytt, liknande hetska dispyter har uppstått kring datorspel, Internet, Öresundsbron, piratradio, TV-reklam, dansband, mods etc etc. Givetvis handlar det om skräcken för det nya och okända. Fantastiska skräckscenarion målas upp, i kampen mot det förmodat onda.

Och nu när Facebook på allvar blivit etablerat i folkdjupen, ja, då målas fenomenet upp som en allvarlig fara. Smaka på ordet: Facebookmordet. Bäst att deleta kontot direkt, kanske vore det bäst om man stängde av hela internet? Någon kan ju bli mördad.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om samhälle, facebook, facebookmordet, moralpanik


Missa inget!

En sammanfattning av veckans artiklar skickas till din inkorg, varje måndag.