Plymer, sablar och blanka knappar


När jag såg den kungliga bröllopskortegen på väg genom Stockholm tänkte jag ett ögonblick på alla dessa antika ordnar, plymer, ornament och blanka detaljer. Vad skulle hände om man bytte ut de gamla uniformerna mot nya moderna? Om man bytte ut hästarna mot moderna militärfordon, svärden mot automatkarbiner, slupen mot en modern flottransport?

Det skulle se ganska otrevligt ut, som en diktators kraftfulla manifestation, för att visa vem som bestämmer och vilka som är ålagda att lyda. Kanske får vi härigenom också en känsla för hur dylika korteger betraktades förr i tiden, då dylika attiraljer faktiskt var moderna.

De europeiska kungahusens museala prägel har förmodligen varit en bidragande faktor till att de överlevt. Redan på 1800-talet restaurerades ett gammalt drabantgarde med antikiserande uniformsdetaljer i syfte att skapa en känsla av påmpa och ståt. Liknande drabanter används fortfarande vid kungliga tillställningar, trots att de var omoderna redan på 1840-talet. Jämför med engelska och danska palatsvakter i höga björnskinnsmössor, den svenska beridna högvakten med polerade hjälmar, plymer och knallblå uniformer.

Byt ut allt detta till nutida kamouflagefärgade uniformer, pansarvagnar och kulsprutor så får du känslan av en fullskalig militärdiktatur. Och det är just precis vad kungamakten egentligen är, fast en museal sådan, och förhoppningsvis utan verklig makt.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om samhälle, politik, kungen, monarki, demokrati


Missa inget!

En sammanfattning av veckans artiklar skickas till din inkorg, varje måndag.