Extrema profetior inför 2012


Jag fortsätter med förra årets trend, extrema profetior för nästkommande år. Jag hade egentligen bara ett rätt från förra året, då det handlade om att USA skulle dra tillbaka sina trupper från Irak. Jag fortsätter i samma anda:

Finanskrisen når Sverige
Statens ekonomi är inte så bra som vi tror, stora nedskärningar väntar, och moderaterna backar för första gången på länge. Reinfeldt och Borg tappar tillika i förtroende.

Grekland lämnar euro-valutasamarbetet
Lagom till sommaren någonstans i maj-juni, lämnar Grekland valutasamarbetet och inför drachma, oboler, dinarer, talenter el dyl. Den nya valutan devalveras tungt inledningsvis, vilket ger fantastiska priser för greklandsturisten. Landet får sin bästa turistsäsong i mannaminne. Det blir tungt för Grekland i början, men det lättar snabbare än vad olyckskorparna tror.

Cypern återförenas
Efter långa och segdragna förhandlingar kommer man fram till en modell för ett bikommunalt och bizonalt samhälle. Den turkiska armén drar sig tillbaka. Den unga generationen har glömt motsättningarna, återföreningen fungerar bra, även om det ibland blossar upp konflikter som framförallt handlar om markegendomar.

Håkan Juholt avgår
Tillslut tröttnar han på kritiken och dåliga opinionssiffror. Det uppstår en ideologisk kris inom socialdemokratin. Högerfalangen vinner till slut, och tillsätter en kandidat som lovar att modernisera partiet. Sakta, väldigt sakta, börjar väljarna hitta tillbaka.

Finanskrisen når Kina
Nybyggda städer står tomma i Kina, fastighetspriserna rasar och ekonomin landar med ett rejält magplask. Alltfler folkliga upplopp följer i krisens spår. Makthavarna måste tillslut vika sig några tum. Sakta börjar en demokratiprocess att inledas.

Korea återförenas
Diktatorn är död, och hans efterträdare är inte lika intresserade av att fortsätta den lilla diktatorbutiken. Det går snabbt. Innan vi vet ordet av har Korea återförenats. Glädjescener varvas med vidriga avslöjanden om diktaturens förehavanden.

Koldioxidteorin går i graven
Alltfler forskare menar att sambandet mellan utsläpp av koldioxid och den eventuella globala uppvärmningen är väldigt tunn.

Det religiösa styret i Iran faller
Arabisk vår följs av persisk vår. Folket ställer sig tillslut på tvären även i Iran, och efter månader av demostrationer och upplopp väljer mullorna att avgå. Landet förbereder sitt första demokratiska val.

Vladimir Putin avgår som Rysslands president
Efter massiva protester och folkligt missnöje med valet och dikatorfasonerna väljer Putin att avgå och tillsätta en övergångsministär, som förbereder inför nyvalet samma år.

Ron Paul vinner presidentvalet i USA
En skräll av hittills okända mått. Libertarianen vinner först stöd hos frihetstörstande republikaner, men lyckas snart även charma desillusionerade demokrater. Ett enormt politiskt-, ekonomiskt reformprogram inleds som får världens politiker att sätta kaviarsnittarna i vrångstrupen. Börserna däremot får glädjefnatt.


Missa inget!

En sammanfattning av veckans artiklar skickas till din inkorg, varje måndag.