EU krackelerar


Nu är det inte längre bara obskyra bloggar (som den här) som spekulerar om att EU håller på att falla isär. I Expressen kan man idag läsa om huruvida man kan rädda EU om man avskaffar den gemensamma valutan.

Med tanke på hur mycket euron fallit på bara några dagar så undrar jag vart vi är på väg? Marknaden låter sig inte tröstas med meningslösa toppmöten, och beslut om allt större stödpaket, som består av så många nollor att vi blir yra.

Hela skuldberget är ett resultat av euron, det finns ingen dynamik i en gemensam valuta och gemensam finanspolitik. Den grekiska euron borde devalveras med 30-40%, medan den tyska euron kanske snarare borde revalveras med 5-10%. Men det går inte, för vi har alla samma euro, samma valuta. Resultatet blir en slags skuldfälla i söder, och ovilliga långivare i norr. Tacka fan för det, om lånen skrivs av (som i fallet Grekland) vem sitter med den fåniga mössan då?

Om tyskarna har något slags vett kvar – omedelbar exit – och lämna de övriga att devalvera sig ur krisen, eller byta till nya valutor. Det är nog den mest smärtfria vägen, även om den kommer att kännas.


Missa inget!

En sammanfattning av veckans artiklar skickas till din inkorg, varje måndag.