En lögnaktig AI


En lögnaktig AI 1

Inledningsvis, så tycker jag att det är en förolämpning av artificiell intelligens att kalla dagens chattbotar för detta. De är i bästa fall skickligt konstruerad mjukvara och i värsta fall även propagandamaskiner. Redan när de lanserades för några år sedan visade de tecken på censur och anpassning till det rådande samhällsklimatet.

När jag exempelvis frågade ChatGTP om huruvida den ansåg att Joe Biden var senil eller inte så fick jag en lång uppläxning över att man inte ska döma folk osv. Då jag i nästa fråga frågade om det är viktigt för en president att vara vid sina sinnens fulla bruk, då svarade roboten att det förstås är mycket viktigt.

Det föreligger någon slags diskrepans i dessa svar. Och, givetvis, vi pratar ju inte med en människa, inte ens med en artificiell intelligens, den hade ju förstått att svaret på fråga A skulle inverka på fråga B, och att det skulle bli ologiskt.

En orolig medborgare ska absolut ha möjlighet att fråga huruvida ens statschef är dement, och chattboten skulle förstås ha svarat att man inte riktigt kan veta, förrän personen i fråga genomgått ett test eller utredning, eller vad som nu är det korrekta svaret. Och inte bara slå ifrån sig, som en förargad och kolerisk småpåve.

Även den senaste tidens hånfulla inlägg gällande Google Gemini är befogade, då många upptäckt att mjukvaran inte verkar gilla vita människor. Hur man är frågar, även vad gäller historiska fakta så består svaret ofta av ett märkligt etniskt persongalleri, även om det skulle gälla andra världskrigets tyska soldater, eller gamla engelska kungar, där färgade personer definitivt inte ingick. Det handlar alltså om att en slags vilja att ändra historien och korrigera gamla oförrätter, så att det ska passa någons fantasivärld. Oklart om detta ens kan kategoriseras under den breda kategorin av vänstertokerier, woke, pk etc?

Hur man än vriden på saken så framstår dessa chattbotars programmering eller filter som usel, inte bara ur ett historiskt perspektiv, utan även ur ett politiskt.

Varför kan man inte ge korrekta svar? Varför ska svaren censureras och anpassas? Hur mycket arbete har lagts ner på den här censurfunktionen som verkar vara inbakad i mjukvaran? Skjuter man sig inte i foten, och degraderar hela den tekniska utvecklingen, ty vem vill ha en ljugande AI?


Missa inget!

En sammanfattning av veckans artiklar skickas till din inkorg, varje måndag.