Dubbelarbetande invandrare nekad föräldrapenning!


Philmon Ghebre Egzabiher är far till ett barn som föddes fyra månader för tidigt. Barnet vårdas på sjukhus och prognoserna är goda. När Egzabiher (som är timanställd och har två arbeten) sökte föräldrapeng för vård av barnet nekades han av försäkringskassan, med motiveringen att han inte hade en schemalagd arbetstid. SvD 060809.

Jag har själv sett för tidigt födda barn som vårdas på neonatalklinik, eftersom min son tillbringade sin första levnadsvecka på en dylik plats, efter en komplicerad förlossning. Jag beundrar de föräldrar som tillsammans med personalen vårdar sina barn i månader, och den kärlek och ömhet de skänker de små liven. Prognoserna är idag goda, många av barnen överlever och kan leva helt normala liv.

Jag blir blå av vrede när försäkringskassan nekar en arbetsam man ersättning i nödens stund. Familjen fick ta banklån på 40,000 kr för att klara ekonomin.

Sveriges socialdemokratiska arbetarparti, som värnar de svaga ställer inte upp när det verkligen kniper. Det här är ett paradexempel på en oförutsedd kris, då de sociala skyddsnäten verkligen skulle behövas. Förmodligen hade Egzabiher klarat sig bättre om han varit arbetslös, och fejkat någon meningslös kurs. Att slita med dubbla jobb för brödfödan premieras inte.

Jag har själv diskuterat med försäkringskassan i timmar över telefon, och fyllt i meningslösa papper enbart pga att jag är egenföretagare. De uppmanade mig t ex att redovisa mina inkomster för år 2008, vilket aldrig kan bli något mer än en gissning. Systemet är skapat för den förvärvsarbetande Medelsvensson, alla som faller utanför ramarna, får kämpa mot byråkrati och trassliga regelverk. För oss som har det hyffsat ställt är det en mer av en principsak att återkräva lite av vår inbetalda skatt. För folk som lever på marginalen handlar det om överlevnad.

Om Egzabiher inte tvingats betala merparten av sin lön i skatt, hade han kunnat lägga undan pengar och spara. Han hade kunnat använda dessa pengar till oförutsedda utgifter. I vårt land agerar staten bank – och vi skattebetalare måste böna och be för att få tillbaka våra besparingar, till vilka vi adderar dagligen via moms, skatter och avgifter.

Glöm aldrig att statskassan tillhör medborgarna; tro inte för en sekund att t ex föräldrapenningen är en gåva, ett bidrag eller en allmosa! Vi betalar in pengar för att få något tillbaka.

Andra bloggar om: samhälle, politik, vård, familj, socialdemokraterna Intressant


Följ oss
Sammanfattning av veckans artiklar till din inbox varje måndag