Du har fel för att du är okunnig…


Att man har fel för att man är okunnig. Ja, det argumentet har vi som deltagit i blogg-debatter med kommunister hört åtskilliga gånger. Trots att kommunisten i fråga inte har en susning om vad vi vet, eller inte vet, eller ens vem vi är.

Dessa nykommunister som hävdar att kommunistisk ideologi INTE är en förklarande faktor till alla de vidriga övergrepp som skett i Sovjetunionen, Kina, Kambodja, Nordkorea, Ungern, Tjeckoslovakien, Polen, Kuba etc etc. Nej, den kommunistiska ideologin anses vara ren som nyfallen snö. Alla som prövat den har varit ovärdiga. Nykommunisterna menar att det är den stalinistiska ideologin som är den förklarande faktorn.

Jag skulle möjligen kunna acceptera argumentationen om mördar-kommunismen uppstått en enstaka gång, vid sidan av mer lyckade kommunist-projekt. Så är inte fallet. Stalin var knappast ensam om vare sig metoder eller tolkningarna av den kommunistiska ideologin. Och det är alltid tolkningen, försöken och tillämpningen det handlar om. Ideologier finns bara på pappret.

Nog följde kalla krigets diktatorer Marx läror, så gott de kunde, utifrån de förutsättningar som fanns. Givetvis grumlades deras planer av oförutsedda händelser och oberäkneliga människor. Marx hade drabbats av samma öde om han blivit ledare för ett land, och haft möjlighet pröva den rena marxismen. Och det kommer att hända alla politiker som väljer kommunismens mörka återvändsgränd. Ty den som hetsar klasser, raser, nationer eller religioner mot varandra kommer aldrig att bli ihågkommen som en befriare, utan som en bödel.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om samhälle, politik, kommunism, socialism, stalinism


Missa inget!

En sammanfattning av veckans artiklar skickas till din inkorg, varje måndag.