Det läcker i EU-kommissionens grumliga ankdamm


EU-kommissionären Cecilia Malmström (fp) föreslås till tjänsten som EU:s nye handelskommissionär. För att gå vidare ska hon utfrågas av parlamentet tillsammans med 27 andra kandidater.

En viktig del av hennes ev framtida arbete blir att knyta ihop det s k frihandelsavtalet med USA. Avtalet har fått kritik för att vara alltför USA-vänligt, och att det inte innehåller så mycket frihet som namnet antyder. Åtminstone inte för oss européer.

Värt att notera är uppgifterna om Malmströms tidigare samröre med USA, att hon ska ha läckt information till amerikanerna vilket gett dem övertag i frågor gällande övervakning och massavlyssning. På de flesta punkter visar det sig att hon valt att luta sig mot USA.

Och det är klart, många av oss är USA-vänliga, vi ser landet som en ledstjärna för frihet och framgång. Åtminstone var det så förr om åren. Efter 9/11 har jänkarna röstat igenom mängder av inskränkningar  på det personliga planet, och gått mot ett mer auktoritärt styre.

Och detta har Malmström bejakat, och låtit flöda in EU-politiken. Det finns ju ett ord för personer som går främmande makts ärenden. Och det är ju inget man vill ropa högt, även om man skulle vilja.


Följ oss
Sammanfattning av veckans artiklar till din inbox varje måndag