Det här med integreringen


statistik-flyktingar-i-arbete
Statistik från SCB, flyktingar i arbete

Efter 7 år kommer ca 43% av flyktingarna i Sverige i arbete, efter 15 år är 62% i arbete. Dessa dystra siffror kommer från SCB. Myten om att flertalet flyktingar skulle ha skaffat sig jobb efter 7 år lever kvar, men det är bara en skröna som upprepats så många gånger att det blivit sanning.

Det är trist att förvanska siffror, medvetet eller omedvetet, som många tidningar och SVT gör. De vill ju innerst inne gott. De vill gärna visa att flyktingpolitiken är lönsam, att det fungerar och att allt är bra.

Men en lögn är alltid en lögn. Och dylika falsarier göder bara invandringsfientliga krafter i landet. Det blir ännu fler lögner att avslöja för främlingsfientliga webbplatser och forum. Man ger dem walk over i frågan.

Därför tycker jag att nationalekonomen och debattören Tino Sanandaji tagit ett mycket bra grepp kring frågan, genom att avslöja felaktiga siffror kring flyktingfrågan på ett stadigt och tämligen neutralt sätt. Han använder tydliga källor som alla kan ta till sig, och skriver enkelt och pedagogiskt utan främlingsfientlig agenda.

Många svenskar inser inte hur viktigt jobb Sanandaji gör. Hur ska landet kunna jobba med integrering och flyktingmottagning – om inte väljarna och myndigheterna har tillgång till korrekt information?

Om det tar 15 år innan 62% av flyktingarna kommer i arbete så borde det ringa en massa varningsklockor någonstans. Dels är det anmärkningsvärt att de inte hittar jobb, dels är det ett problem för de sociala skyddsnäten, som inte är dimensionerade efter dagens volymer av flyktingar. I klarspråk, vi kommer att gå i bankrutt om inte skatten höjs eller mer pengar förs in i systemen på något sätt.

Nyckel till god invandringspolitik, integrering och samhällelig utveckling handlar om arbete. Kommer invandrarna inte i arbete snabbt så blir de en barlast för samhället, och någon annan får betala. Och när någon annans pengar tar slut, ja då blir det problem. Det kan också hända att någon annan blir förbannad och börjar stödja krafter som vill stänga ner invandringen helt och hållet. Då har man misslyckats dubbelt upp.


Missa inget!

En sammanfattning av veckans artiklar skickas till din inkorg, varje måndag.