Progressiva vegetarianer och världsförbättrare


Progressiva vegetarianer och världsförbättrare 1Vegetarian kan man bli av olika skäl, för att man vurmar för djuren, och reagerar mot undermålig djurhållning, eller på grund av förmodade hälsoskäl.

Därutöver så ”besjälar” vi djur, vilket förmodligen beror på att vi vistas allt mindre i naturen och ägnar oss allt mindre åt jakt och andra traditionella former av födoinsamling. Istället betraktar vi djur genom t.ex Walt Disneys glasögon, eller via engagerande och ofta sentimentala naturfilmer.

Vi förmänskligar djuren och ger dem rättigheter, vi identifierar oss med dem, och ju sötare och vackrare de är desto mer besjälade. Trots att vi är den enda intelligenta arten på jorden, som ens kan tänka ut något så abstrakt som en själ eller rättigheter. I naturen är det djungelns lag som råder. Äta eller ätas.

Ytterligare en anledning till vegetarism som numera kommit på modet är att köttproduktionen anses tära på miljön, och bidrar till klimatförändringar och den globala uppvärmningen. Därför ska man äta mindre kött. För att rädda jorden.

Mycket kan sägas om detta, att folket i världens renaste land – med minst utsläpp, och god djurhållning – plötsligt ska sluta äta kött. Men så är det, vi är inte alltid rationella.

Att kontrollera intaget av mat är också ett sätt att kontrolleera sin omgivning, sett ur ett psykologiskt perspektiv. Kan man inte kontrollera världen, och allt som händer omkring en, så kan man åtminstone kontrollera det man får i sig.

Det förefaller också viktigt för vegetarianer att upprepande gånger berätta om sin vegetarianism eller veganism för omgivningen. Det handlar om att signalera sitt engagemang och sin godhet. Att berätta vem man är, och vad man står för.

Det arkeologiska materialet vittnar emellertid om att vi människor är allätare, och har varit det sedan tidernas gryning. Somliga kulturer har å andra sidan ätit mindre kött till vardags, men när tillgång fanns så åt man desto mer. Kött var en slags festmat. Medan vissa andra folk åt mer kött även till vardags; köttet torkades, och/eller pulveriserades och gjordes till praktiska bollar som kunde förvaras enkelt, med god hållbarhet, och förtäras under resor och jakt ute i naturen, utan tillagning.

Kött, eller rättare sagt proteiner är viktigt för vår kroppsliga utveckling och hälsa. Proteiner bygger muskler och bidrar till att barn växer. Det är ett av de viktigaste näringsämnena som kroppen behöver. När man utelämnar kött från dieten så måste proteiner intas på annat sätt, oftast genom att äta mycket baljväxter som har relativt hög proteinhalt. En person som slarvar med proteinerna kan få diverse sjukdomar. Dåligt med proteinintag kan leda till mentala problem, förstorad lever, diarré, apati, inaktivitet etc etc. Att laborera med sin kost kan vara ett farligt spel.

Ett axplock av kända vegetarianer ur historien är är Pythagoras, Gandhi, Voltaire, Leo Tolstoy, Adolf Hitler. Och mer nutida: Christine Lagarde, Natalie Portman, Anni-Frid Lyngstad, Paul McCartney, Forest Whitaker, för att nämna några.


Följ oss
Sammanfattning av veckans artiklar till din inbox varje måndag