Den moraliska stormakten


Det ÄR hedervärt att ta emot människor på flykt. Det ÄR moraliskt rätt att hjälpa de som befinner sig i nöd, att öppna dörrarna, och att ge dem plats. Det kan ingen ta ifrån Sverige och svenskarna. Sverige är på många sätt och vis en moralisk stormakt.

Fredrik Reinfeldts ord om att öppna sina hjärtan var tydligt. Sverige har ett rykte om sig utomlands att vara en givmild nation som tar emot människor på flykt. Och många flyktingar vill därför till Tyskland eller Sverige.

Om man bjuder in alla, så ska man inte vara förvånad om alla faktiskt kommer. Och man måste omsätta de vackra orden till handling.

Där är vi nu. Alla kom. Förra veckan registrerades ca 10,000 flyktingar, vilket är rekord.

Mitt barndomshem har ungefär lika många invånare. Det är ett litet samhälle i södra Sverige.

Där finns 2 grundskolor, en gymnasieskola, 3 idrottsanläggningar, läkarmottagning, ålderdomshem, fritidsgård, samt 3-4 villaområden, lekplatser och ett centrum med lägenheter. Det finns också en stor fabrik, samt ett antal mindre industrier, och 3-4 livsmedelsaffärer. Givetvis finns det el, telefon, vatten, avlopp, vägar och bussförbindelser.

Allt det här måste man skapa nu, ty det anländer en liten by i veckan till Sverige.

Och det är här den moraliska stormakten haltar. Varför bygger man inga nya lägenheter och hus? Landets byggföretag borde ha tilldelats stora landområden utanför storstäderna där de bygger dag och natt för att bli klara.

Och var är alla de nya jobben? Regeringen borde dumpa bolagsskatten för att locka hit företag från när och fjärran. Skolor? Sjukhus? Infrastruktur?

Flyktingkrisen kom väldigt hastigt, menar många. Men det stämmer inte. Ungern och Grekland har klagat i flera år över att flyktingströmmarna ökar och att deras gränser är hårt pressade. Måhända lyssnade man inte.

Sverige har konsekvent fört en politik där man välkomnar fler flyktingar än andra jämförbara länder, man är generös med flyktingbedömningen, och erbjuder generös anhöriginvandring. Och som jag tidigare sagt, det ÄR vackert och stort.

Men varför har man inte förberett sig?

Man har inte ens förenklat regelverken. I Sverige är det dyrt och krångligt att bygga fastigheter. Det byggs få enkla bostadsområden. Det är olönsamt att bygga hyresrätter. Det är också omständligt och dyrt att driva företag. Småföretagare i Sverige beskattas mycket hårt. Det är krångligt att anställa, dessutom finns det få enkla jobb, som passar folk med begränsade språkkunskaper. I praktiken är ju Sverige totalt uselt på att ta emot immigranter.

Varför är den moraliska stormakten handlingsförlamad?


Följ oss
Sammanfattning av veckans artiklar till din inbox varje måndag