Den gudfruktige presidenten


Dwight D Eisenhower, den forne generalen och hjälten från andra världskriget, blev tillika USA:s president under åren 1953 – 1961. Det var han som byggde upp den amerikanska kärnvapenarsenalen, eskalerade det kalla kriget tillsammans med ryssarna, hade ett finger med i det politiska spelet om Mellanöstern och Sydostasien, han lät bygga motorvägar, startade rymdkapplöpningen, döpte presidentplanet till Air Force One, krävde slut på diskriminering av svarta, och mycket annat.

Han är också känd för att han varnade för det militärindustriella komplexet. Det vill säga att vapentillverkare och deras lobbyister var en så stark maktfaktor att de kunde påverka den amerikanska politiken.

Och det var klokt av presidenten att ta upp detta.  Än idag är hans råd värt att ta till sig, för vi vet att de enda segrarna i de långa krigen i Vietnam, Afghanistan och Irak är just vapentillverkarna. Och notan skickas till de amerikanska skattebetalarna, och givetvis krigens alla offer.

Eisenhower, som tillhörde det republikanska partiet är också känd för en annan sak, som jag tidigare skrivit om här på bloggen. Det var han som lade till In God we trust på de amerikanska sedlarna, och gjorde frasen till USA:s motto istället för E pluribus unum (Utav många, en). Han lade också till orden under God till trohetseden.

För de flesta av oss är de bägge fraserna synonyma med USA och den amerikanska mentaliteten. Men de lades alltså inte till förrän på 50-talet, samtidigt som USA på allvar blev en supermakt, istället för det Brittiska samväldet som symboliskt föll ihop under Suezkrisen 1956.

Eisenhower hade ett märkligt religiöst förflutet. Hans mor var medlem av River Brethren (en del av Mennoniterna) och övergick senare till International Bible Students, som formade Jehovas vittnen, en känd kristen domedagssekt. Själv gick Eisenhower inte med i Jehovas utan döpte sig presbytarianskt bara några år innan han blev president. Vissa menar att hans religiösa hemvist är något oklar.

Oavsett hans trosuppfattning så var Eisenhower en mycket gudfruktig man, och tillika krigshjälte och femstjärnig general, som i mångt och mycket ändrade den amerikanska identiteten, till vad den är idag.


Följ oss
Sammanfattning av veckans artiklar till din inbox varje måndag