Dansk lagändring pga av Muhammed-karikatyrer?


Militanta muslimer protesterar mot tidningen Jyllands-posten, efter att tidningen publicerat karikatyrer av profeten Muhammed. Danska företag bojkottas i arabvärlden, en stor mejerianläggning har tvingas stänga. Jyllands-posten har bombhotats.

För att avbryta sina protestaktioner kräver den militanta organisationen
[Palestinska al-Aqsamartyrerna] att de som var ansvariga för
publiceringen av karikatyrerna ställs inför rätta och att den danska regeringen ber om ursäkt. Inrikesministrarna från 17 arabländer, som träffades i Tunis, framförde enligt AFP samma krav. Läs vidare i SvD.

Den danska regeringen uppmanas att be om ursäkt och journalisterna krävs inför rätta. Kravet rimmar illa med lagen om yttrandefrihet. Vad har egentligen den danska regeringen med saken att göra? I vilket land ska rättegången mot journalisterna som publicerade karikatyrerna hållas? Vilket brott har de begått?

Inrikesministrar från 17 länder ställer sig bakom kravet.

Vi ser en magnifik kulturkrock. Den danska regeringens skuld i det hela är att de tillåter dylik publicering, vilket är en självklarhet i länder där yttrandefrihet finns. Det är givetvis respektlöst mot muslimer att publicera bilderna, men journalisterna har inte gjort något olagligt.

Den danska regeringen uppmanas i praktiken att ändra lagstiftningen, vilket skulle göra publiceringen olaglig, och därefter möjliggöra en rättegång mot publicisterna, och straffa dem. Såvida inte krav reses på att journalisterna ska dömas utomlands, vilket medför att danska staten skulle tvingas lämna ut dem.

17 länder ställer detta krav på Danmark. Jag har nog aldrig i modern hört talas om ett liknande fall där en grupp länder pressar ett annat land så hårt, pga en tidningsartikel. Och urskiljningslöst angriper dess lagar (yttrandefriheten) som för så många människor är en självklar rättighet.


Följ oss
Sammanfattning av veckans artiklar till din inbox varje måndag