Många svenskar åker till Aija Napa på semester, men har egentligen ingen aning om förhållandena på Cypern eller om landets politik och ekonomi. En tredjedel av ön är ockuperad av Turkiet, och det är inget ställningstagande, varken FN eller några andra länder erkänner ockupationen. Dessutom har Storbritannien två stora militärbaser på ön, en slags kvarlämning från det brittiska kolonialperioden, vilket gör att närmare halva ön är ockuperad av främmande makt. Närheten till konflikthärden i Mellanöstern gör inte saken bättre.
Nåväl, hur ska man skapa sig ett fungerande land utifrån detta, hur ska ekonomin utformas?
Som alla småländer utan naturtillgångar så förlitar man sig på handel och bankväsende, och för att locka till sig utländska investerare så gäller det att ha en mycket låg bolagsskatt. Så gör även Schweiz, Lichtenstein etc.
Många tror att Cypern är något slags skatteparadis, vilket egentligen inte stämmer, löneskatten är närmast nordisk, där man närmar sig 35% i de högre lönenivåerna. Det är bolagsskatten som är låg, men gemene man har ju inte bolag och blott ett fåtal kan dra nytta av dessa skattelättnader.
Efter att Cypern gick med i EU började ekonomin att hacka, trots att man tidigare hade låg arbetslöshet, god ekonomi och statsfinanserna i ordning. Till skillnad från Grekland, Spanien och andra Medelhavsländer som startade med hög arbetslöshet och oordnad ekonomi.
När Grekland höll på att gå statsbankrutt efterskänkte EU en stor del av landets skulder. Oturligt nog hade Cypriotiska banker investerat stort i grekiska obligationer. Detta resulterade i att de cypriotiska bankerna fick enorma underskott, och de vände sig till staten, som i sin tur vände sig till EU.
Efter väldigt långa och segdragna förhandlingar fick Cypern slutligen ett nödlån. Skillnaden mellan Cypern och andra länder i kris är möjligen de drakoniska villkoren.
Det ska dras en engångskatt från alla bankkonton i landet på mellan 7-10%. Samt att bolagsskatten höjs från 10% till ca 13%.
Notera att bolagsskatten är själva livsnerven i landets ekonomi. Om den inte vore mycket låg – varför skulle någon starta en verksamhet på en ö utan några större naturtillgångar och med instabil politisk omgivning? Nu har man iof hittat naturgas i havet, men tillgångarna kommer inte att kunna utvinnas förrän ca 2018.
Formellt har den cypriotiska regeringen gått med på villkoren, men man måste rösta om saken i parlamentet, och detta kommer att ske under de närmaste dagarna.
Personligen känner jag att Europa lämnat Cypern till sitt öde. Inget land har fått så här grymma pålagor. Att kräva alla bankkonton i landet på 10-7% skatt är helt galet. Och det gäller även utländska medborgare. Man har dessutom låst alla bankkonton, så att elektroniska transaktioner inte kan genomföras.
Kanske vill EU inte hjälpa Cypern? Att ge någon så här hårda villkor kan jämföras med en Judaskyss. Det vore förmodligen enklare att gå ur valutasamarbetet och återgå till egen valuta – istället för att spränga landet ekonomiska infrastruktur i luften. I praktiken kommer alla storsparare att flytta sina tillgångar från landet – om de inte redan gjort det – och det är början på slutet för de cypriotiska bankerna.
Vi får se vad som händer i veckan. Den lilla ön i Europas utkant kan möjligen påverka utvecklingen i unionen. Ett NEJ i parlamentet kommer att lämna svallvågor efter sig.