Den nye påven


Igår klev en ny påve ut på Peterskyrkans balkong. Det visade sig vara en karismatisk argentinare vid namn Jorge Bergoglio som valts av konklaven. Han är jesuit och ärkebiskop av Buenos aires. Bergoglio har redan tidigare varit påtänkt till rollen som Guds ställföreträdare, men förlorade omröstningen förra gången till förmån för den avgående Benediktus.

Franciskus I kallar han sig, i likhet med en av jesuitordens grundare Francisco Xavier som tillsammans med Ignatius av Loyola bildade sällskapet, vilka gjort sig kända som oförvitliga missionärer, flitiga studenter och nitiska gudsmän hängivna påvens bud.

Men innan de omfattande missionsresorna till Afrika och Asien var målet något annat – krig mellan Venedig och Ottomanska riket satte emellertid stopp för planerna – det var muhammedanerna som skulle kristnas.

Vi ser att kristendomen är på stark frammarsch i länder som exempelvis Egypten, där det idag finns flera miljoner kristna. Och är det någonstans där biskopen av Rom kan finna nya lamm till sin flock så är det i denna region.

Så praktiskt att man valde en jesuit.


Prenumerera

Sammanfattning av veckans artiklar skickas till din inkorg, varje måndag.