Brist på livsmedel i Venezuela


Det finns flera förklaringar till livsmedelskrisen i Venezuela, en är att producenterna håller på sina varor av taktiska skäl, för att senare kunna sälja dem dyrare, eller sprida missnöje bland Venezuelas fattiga, som är den socialistiska presidenten Hugo Chavez största supportrar.

En annan förklaring är att ökat välstånd och efterfrågan lett till tomma butikshyllor.

Andra menar att de politiska prisregleringarna inte fungerar, att priserna ibland ligger under själva produktionskostnaden, vilket innebär att det inte längre är lönsamt att producera vissa livsmedel.

Personligen tror jag på den sistnämnda förklaringen. Att producenter inte vill sälja, eller att ökad efterfrågan skulle leda till total brist låter minst sagt märkligt. Problem brukar uppstå i socialistiska länder när det s.k kapitalistiska systemet ska ersättas med något annat. Nu köar venezolanerna för mat, precis som folket gjorde i Sovjetunionen, Östblocket, Kuba och Kina. Det är till och med svårt att få tag på barnmat såsom bröstmjölksersättning o.dyl. Givetvis florerar den svarta marknaden – där allt finns att få tag på – till överpriser.

Marknaden kunde inte målas röd denna gång heller, den finns bara i svart eller vitt.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om samhälle, politik, Venezuela, Hugo Chavez, marknadsekonomi


Missa inget!

En sammanfattning av veckans artiklar skickas till din inkorg, varje måndag.