Bilderberggruppen – for dummies


Den mytomspunna Bilderberggruppen är föremål får många spekulationer och konspirationsteorier. Gruppen bildades 1954, och det första mötet hölls på Hotel de Bilderberg i Arnhem, Nederländerna, på initiativ av bl.a den brittiske labour-politikern Denis Healey och den polske politiske rådgivaren Jozef Retinger, som inspirerade till bildandet av EU.

De ville skapa en större enighet i västvälden, med anledning av dåtidens antiamerikanism. Sedan dess har det hållits möten årligen runt om i världen; de ca 130 gästerna varierar, en koordinator bjuder in prominenta personer från näringsliv, kungahus och politikens värld. Tanken var att två deltagare skulle delta från varje land, en konservativ och en liberal. Årets möte hölls i Athen, på Astir Palace Resort.

Här följer en lista på några svenskar som deltagit: Carl Bildt, Fredrik Reinfeldt, Anders Borg, Maud Olofsson och Torbjörn Fälldin, Percy Barnevik, Hans Stråberg, Anders Björgerd, Jacob Wallenberg.

Mötena är inte öppna för allmänheten eller journalister, och kanske är det hemlighetsmakeriet som sätter fantasin i rörelse? Gruppen har anklagats för att indirekt styra världspolitiken, och att de vill införa en världsregering. De mer spektakulära teorierna kopplar deltagarna till såväl illuminati, frimurare, nazister, the new world order och annunaki. Själva hävdar det att tillställningen mest liknar ett muntert cocktailparty, med korta föredrag och frågestunder i aktuella ämnen.

Kanske bör vi påminna oss att självklara mänskliga rättigheter som t.ex mötesfrihet gäller alla, såväl fackligt aktiva arbetare, frikyrkliga, men även mäktiga personer. Och givetvis är det trist att du och jag inte är inbjudna, inte än i alla fall.


Följ oss
Sammanfattning av veckans artiklar till din inbox varje måndag