Att vända papper


Jag tror inte att byråkratin är värre på Cypern än i andra EU-länder, men det är en hel del papper som ska vändas innan man får uppehållstillstånd. Någonting säger mig att processen såg ungefär likadan ut redan innan landet gick med i EU.

Då kan man fråga sig vad EU:s fria rörlighet egentligen betyder?

Ska vi vara glada för att vi överhuvudtaget KAN flytta till andra europeiska länder? Men inte nödvändigtvis på ett enkelt sätt?

Tack snälla söta goa för att jag får flytta min verksamhet till just ert land och betala er skatt!

Nej, nu ska jag sluta gnälla, det här är ett europeiskt problem inte ett cypriotiskt. Alla myndighetspersoner som jag träffat och pratat med i telefon har varit mycket trevliga och hjälpsamma, speciellt ”One Stop Shop” i Nicosia som hjälper utlänningar att starta företag på ön.

För den som är intresserad behövs följande för att man ska få stanna på ön: Av kommunkansliet stämplat hyreskontrakt el motsv. Socialförsäkringsnummer och intyg från arbetsgivare. Översatt personbevis inkl uppgifter om maka/make. Samt kopior av pass och bifogade foton för id-kort.

Inte så knepigt kan tyckas, men det blir lite mer komplicerat när man är egenföretagare. Då måste man starta en firma här, skaffa sig ett socialförsäkringsnummer, och därefter påbörja ovan angivna process.


Missa inget!

En sammanfattning av veckans artiklar skickas till din inkorg, varje måndag.