År 2013


2013 är ännu ett oskrivet blad, men vi känner förändringens vindar redan nu, när västvärldens ekonomiska och kulturella ledarskap utmanas gång på gång. Indien ska skjuta upp en marssond under året, och Kina ska genomföra en obemannad månlandning. Kroatien blir EU-medlem i juli, och snart är det fler gamla öststater i unionen än västländer.

I övrigt fortsätter förmodligen EU-samarbetet att hacka, och vi går in i en tung lågkonjunktur, som förmodligen även kommer att drabba Nordeuropa. Tyskarna är upptagna med val under hösten och kommer inte ta en ledande roll. Frågan är vad som kommer att hända med Grekland? Landet tillhör inte de ledande ekonomierna, men utgör krisens nexus och är därför intressant. Det ska också bli intressant att följa Italien och Frankrike och se hur de klarar den växande politiska skuldkrisen.

Bruce Willis gör en ny Die Hard som släpps i februari, Hollywood är sig likt; det kommer även en filmatisering av Scott Fitzgeralds roman The Great Gatsby.

Och Sverige står värd för Eurovisonschlagerfestivalen i Malmö samt för Hockey VM.

Själv ska jag försöka lära mig lite mer Grekiska, vilket jag är ganska usel på, trots att jag numera sedan snart 2 år bor på Cypern, som dessutom har presidentval i februari.


Följ oss
Sammanfattning av veckans artiklar till din inbox varje måndag