Aftonbladets organhandel


Under veckan lärde vi oss att man bör ha starka bevis, när man t ex påstår att israeliska soldater plundrar palestinier på organ. Annars framstår man blott som ännu en mytoman, antisemitisk konspirationsteoretiker, eller lögnare med en dunkel agenda.

När sedan Israels regering lägger sig i saken, och kräver en ursäkt från Sverige, eller vår utrikesminister – ja då blir det stor parodi. Ty varken Bildt eller vår regering är publicister, eller ansvariga för texten i fråga. Yttrandefriheten är knepig ibland.

Ytterst landar komockan på Aftonbladets ansvarige utgivare, som belastas med allvarliga trovärdighetsproblem. Det skvätter också en smula på ägarna Schibstedt, LO och arbetarrörelsen. Varav de sistnämnda hamnar i en särskilt pinsam situation, då en betydande del av vänstern enögt sympatiserar med palestiniernas kamp, och ibland även med militanta organisationer som inte är helt rumsrena. Ibland undrar jag om Aftonbladets politiska ägarbild bidrar till att släppa fram dylikt undermåligt propagandamaterial?

Kanske bör vänstern fråga sig, om anklagelser utan bevis är ett vettigt sätt att stötta den palestinska saken? Nåväl, även om vi lämnar politiken därhän; det lär varken bli en Pulitzer eller Stora journalistpriset.

Intressant Läs även andra bloggares åsikter om politik, samhälle, Mellanöstern, Israel, Palestina


Prenumerera

Sammanfattning av veckans artiklar skickas till din inkorg, varje måndag.