167 euro för ett pass


Som boende utomlands, Cypern i mitt fall, är man beroende av sitt pass. Man visar det i tid och otid, ty det fungerar som legitimation när man besöker banker, myndigheter etc. Risken att man slarvar bort det ökar när man bär det med sig överallt, vilket jag fick erfara när jag häromdagen inte kunde finna den ack så viktiga pappersluntan.

Nu kan man ju ordna ett nytt pass på det flesta ambassader runt om i världen, inga problem, och jag var nog medveten om att det skulle kosta lite mer än i Sverige där det enligt uppgift kostar 350 kr.

Men att det skulle kosta 167 euro var lite svårt att smälta. Det motsvarar drygt 1400 kr. För en bit papper. Och det är normalpriset, det är vad man får betala även när passet går ut efter fem år, fast man inte slarvat bort det. Det handlar alltså inte om någon straffavgift. Möjligen ett slags straff för att man lämnat Sverige och vågar drista sig till att bo utomlands. Stort hål i plånboken för en familj med två barn, 5600 kr totalt.

En bit papper som jag egentligen inte behöver, men som våra länder/stater kräver att man visar när man passerar deras gränser. Kanske mitt livs sämsta affär. Närapå i alla fall.


Missa inget!

En sammanfattning av veckans artiklar skickas till din inkorg, varje måndag.