007 i Dystopia


Jag tänker inte falla in i hyllningskören för den senaste 23:e Bondfilmen Skyfall med Daniel Craig i huvudrollen och Javier Bardem som antagonisten.

Visst kan det vara spännande med Bladerunner-estetik och en psykopatisk superskurk, men jag gillar det inte. Och Craigs försupne skäggstubbige Bond påminner alltmer om Vladimir Putin till utseendet, och agentens arbetsplats liknar mest ett kontor någonstans i Moskvas bortglömda förorter.

Alla försök att skapa en mer realistisk Bond är dömda att misslyckas, eftersom Bond är och förblir en mytologisk figur.

Vi får inte glömma att genrens huvudtema under åren varit eskapism, en flykt till exotiska avlägsna platser, flärd, lyx, vackra kvinnor och utstuderade skurkar med ambitioner på världsherravälde. Blott spår av detta finns kvar. Till och med utflykten till Istanbul/Konstantinopel går i den grå färgskalan. Och jag lovar, det finns inga fina raka ramper på taket till Grand Bazaar som lämpar sig för motorcykelåkning.

James Bond-filmerna är ofta temperaturmätare på samtiden. Borta är Sean Connerys välskräddade självgoda leende och Roger Moores proffsiga gentlemannaclown. Det finns inte heller några spår av Pierce Brosnans korrekte kompromissfigur. Daniel Craigs iskalla KGB-agent må vara mer realistisk, men långt ifrån den coola superhjälte vi lärde känna från 60-talet och framåt.

Och vad blir det kvar när man skalar av alla lager? Inte mycket. Men uppenbarligen finns det en marknad för opersonliga mörka thrillers på vita duken. Filmen har gått mycket bra hittills.

Världen efter 9/11 är full av osynliga fiender och inbillade terrorister. Övervakning, kontroll, byråkrati och nykonservatism är tidens melodi.

Varken Connery eller Moore tvivlade någonsin på om de slogs för det goda. Med Craig är det annorlunda, ty hans agent arbetar för en statsmakt som mycket väl kan vara ondskan själv. I det nya panka, splittrade och toppstyrda EUSSR finns inga offentligt avlönade hjältar.

Avslutningsvis vill jag ändå lyfta fram Ralph Fiennes som en utmärkt ny M, samt överraskningen Ben Whishaws quartermaster, Q. Och kanske kan även Naomie Harris bli en bra Moneypenny? Återstår då Daniel Craig, vem ska ta hans plats?


Följ oss
Sammanfattning av veckans artiklar till din inbox varje måndag