Virusfritt 12 maj?


Det är många som känner sig kallade, och vill uttrycka åsikter och spekulationer kring coronakrisen. Mycket är hämtat från Youtube, vilket anses vara en sämre källa än de svenska riksmedierna. Trots att allsköns experter lånar sin röst till denna förvisso nya men ypperligt breda mediekanal.

Nu som alltid är filtret viktigt. Nyhetsströmmen måste passera kontrollpunkterna, under överinseende av de som verkligen vet. Få känner dessa överdjur, förmodligen hittar vi dem på redaktioner, ledningsgrupper och högkvarter framförallt i huvudstaden. Att allmänheten själva skulle ha något slags omdöme eller logisk slutledningsförmåga vore alltför mycket att hoppas på.

En sak som man kan göra, utan att bryta alltför mycket mot rådande experttabun och överliggande rättesnören, är att försöka dra ett linjärt streck, från det att epidemin började, till dess topp, och till dess förmodade slut.

Och varför inte välja Italien, det land som hittills blivit mest drabbat? Jag åberopar ingen större vetenskaplighet. Bilden är vad den är, en prognos utifrån enklast möjliga parametrar. Tabellen visar antalet döda per dag. Om detta stämmer så får vi ett slutdatum som landar på ungefär 12 maj.

Virusfritt 12 maj? 1

Min enkla gissning verkar i och för sig sammanfalla med andra (förhoppningsvis) mer genomtänkta prognoser, ty politiker i flera länder planerar att sakta öppna upp samhällena igen i maj, och sakta avbryta karantäner och restriktioner.

Utom då i landet olagom. Sverige väljer nästan alltid att luta åt sig mot de mest extrema doktrinerna. Kan man ens dra några slutsatser från en dylik graf? Har vi ens nått toppen än?

Virusfritt 12 maj? 2

 

 


Missa inget!

En sammanfattning av veckans artiklar skickas till din inkorg, varje måndag.