Vill grekerna bli utslängda?


Den grekiska delegationen kom tomhänt till gårdagens toppmöte, där ett antal toppolitiker hade samlats från olika delar av Europa. Åtminstone så är det så scenariot beskrivs i media, vad grekerna skulle kunna ha haft med sig in i ett dylikt möte är oklart. Toppmötet sköts ytterligare framåt till torsdag.

Det låter uppenbart som att grekerna inte har en plan, eller så är det just det de har.

Tsipras och Co vill inte vara de som trycker på avtryckaren, de vill inte lämna eurosamarbetet, de vill inte dra i grexit-spaken.

Nej, då är det bättre att låta EU göra detta. Ibland är det bättre att bli utslängd än att lämna frivilligt, då kan man efteråt hävda sina fredliga avsikter och skylla på den andres kompromisslöshet.

Då tvingar grekerna EU att ordna för en ordnad avveckling av euron i landet, för man kan ju inte bara slänga ut Grekland i kylan. Och i detta kommer det dessutom att ingå en massiv skuldavskrivning för att få landet på fötter. Och en skuldsanering för Grekland har varit på tapeten länge, även om politikerna just nu inte vill låtsas om det.

Och Europeiska banker och institutioner får lära sig en mycket hård läxa, att det inte är särskilt fruktbart att låna ut till insolventa låntagare , och kräva politiska motprestationer, samt ränta. Det är fullkomligt idiotiskt.

Frid och fröjd i EU sedan? Ja, eller åtminstone för ett tag.

Ända tills nästa EU-land hamnar i euroskuldfällan och tvingas göra samma sak. Och vi har ju flera kandidater, Grekland är ju inte det enda landet i unionen med höga skulder.


Prenumerera

Sammanfattning av veckans artiklar skickas till din inkorg, varje måndag.