Vilka är världens mest attraktiva regioner?


empererat klimat mörkgrönt och Medelhavsklimat ljusgrönt. Kartan kommer från Wikipedias artikel om tempererat klimat.
Tempererat klimat mörkgrönt och Medelhavsklimat ljusgrönt. Kartan kommer från Wikipedias artikel om tempererat klimat.

Jordklotet är stort, det finns fortfarande vidsträckta områden som är helt obebodda, trots att dess befolkning närmar sig 7 miljarder. Jag brukar bli påmind om det, när en vän till mig som är pilot berättar om sina flugrutter mellan Europa och Sydostasien. Under större delen av färden ser man nästan ingen mänsklig aktivitet. Centralasien är väldigt glest befolkat.

Andra regioner är däremot mer populära och folk är beredda att trängas i miljonstäder. Avgörande faktorer är arbetstillfällen, klimat och kultur. Flertalet populära städer och regioner hittar vi i de tempererade zonerna. Ofta är det mötet mellan tempererad zon och Medelhavsklimat som anses särkilt attraktivt.

Medelhavsklimat finns i södra Europa, Kalifornien, centrala Chile, Sydafrika och Australien. Många av världens vindistrikt ligger i dessa och angränsande regioner.

Viktiga ekonomiska centrum i världen är Los Angeles, New York, Washington, Chicago, Houston, London, Paris, Munchen, Milano, Moskva, Singapore, Hong Kong, Shanghai, Tokyo, Mumbai, Sao Paolo, Cape Town, Sydney.

Det är bara Moskva, Mumbai och Singapore som ligger helt utanför den gröna zonen.

För den som söker en kombination av behagligt klimat, hav, arbetstillfällen och kultur bör söka sig till Norra Italien, Franska rivieran och Kalifornien. Du kommer att märka att priserna på bostäder är höga, ty du är inte den enda som upptäckt dessa regioner. Och många som bor på dessa platser har gott om pengar.

Och så har vi en bubblare, Chile, Sydamerikas stabilaste stat. Kanske inte så många som upptäckt landet och dess fina klimat ännu?

*

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om klimat, väder, regioner, arbete, kultur


Följ oss
Sammanfattning av veckans artiklar till din inbox varje måndag