Vem var det som sköt?


Det var egentligen bara ett vittne som såg mördaren på Sveavägen den ödesdigra natten för 30 år sedan, som inte bara ledde till en statsministers död, utan till att landet Sverige faktiskt omdefinierades helt och hållet. Det var det första vittnet som stod gömd bakom byggbarackerna på Tunnelgatan. Och han var ganska säkert på att det INTE var Pettersson, eftersom vittnet kände till Pettersson och bodde i samma område.

Så, om det nu finns en enda person vi kan utesluta ur den här gigantiska utredningen så är det just Christer Pettersson, som dessutom kom in i utredningen ganska sent. Och polisutredningen var under all kritik, även den numera ökända utpekningen av Lisbeth Palme: Man ser ju vem som är alkoholist…

Varför är det då fortfarande så viktigt att det var Pettersson och ingen annan? Varför tror folk fortfarande att det var han? Varför är teorin om den ensamma missbrukande, tokiga gärningsmannen så viktig?

Det är egentligen ganska så självklart. Om det inte var en ensam galning, vem eller vilka var det då? Vem vann på att socialisten Palme dog, och att hela DDR-Sverige sakta avvecklades?

Om det inte var en ensam gärningsman – så var det något helt annat – något som närmast kan liknas vid en statskupp. Och något sådant händer inte i Svedala. Absolut inte. Därför var det med största säkerhet Pettersson. Och ingen annan. Punkt slut.

 


Följ oss
Sammanfattning av veckans artiklar till din inbox varje måndag