Vedergällningen


Dödssiffran för Parisdåden skulle lätt kunnat överstiga 1000 om terroristerna varit mer organiserade. Västvärldens terroranalytiker drar nog ändå en försiktig en lättnadens suck. Utan att förringa det fruktansvärda som hänt, och de  139 som dött. Ett terrordåd med sikte att skapa rädsla, panik och sätta spiken i kistan för våra öppna liberala samhällen.

Och islamisterna har lyckats ganska bra hittills. Efter 9/11-dåden har vi fått en uppsjö av övervakningslagar och den personliga integriteten har fått sig en ordentlig knäck. Förmodligen fortsätter våra politiker i samma anda med ännu mer polisiära åtgärder, restriktioner och undantagslagar.

Vad som händer just handlar mer om direkt vedergällning, och franska stridsflygplan som gått hårt åt islamisternas oljeproduktion och tillhörande infrastruktur. Vi får hoppas att man denna gång nöjer sig med att besegra fienden, och lämnar över landet till moderata inhemska grupper, istället för att iscensätta en regelrätt ockupation, där västvärlden sakta förlorar i anseende.


Prenumerera

Sammanfattning av veckans artiklar skickas till din inkorg, varje måndag.