Vart tog Nokia vägen?


Mobiltelefontillverkaren Nokias snabba resa från världens största till total utradering förvånar många. Bolaget hade allt som behövdes, teknisk kompetens och framtidsvisioner. De var snabbt ute med att predika samgåendet mellan telefoni och internet. Ändå gick det så illa. Snart finns inte det stolta varumärket mer, uppslukat av Microsoft.

Problemet bestod inte i att de inte kunde tävla med Apples iPhone, problemet var att de inte kom till skott. Bolaget hade under åren skapat en närmast byzantinsk byråkrati, så när Apple stod framför portarna så drunknade man i organisationsscheman, rapporter och styrdokument. Man kom aldrig ur startgroparna.

Death by bureaucracy. Och problemet finns inte bara hos Nokia. Nej, det finns mängder av företag som sitter fast i organisationsstrukturer som lamslår deras verksamhet, det är nästan så att deras storhet bringar dem på fall. Själva styrandet blir ett enormt åtagande för ledningen, de skapar komplicerade rutiner för att kontrollera de anställda, och irrar sakta bort från kärnverksamheten. Och en mobiltelefontillverkare som inte kan tillverka mobiltelefoner vill ingen ha.


Följ oss
Sammanfattning av veckans artiklar till din inbox varje måndag