Världsreligionerna i gungning


Religioner, sekter, livsåskådningar, gudar och helgon – ja, vad ska man tro på egentligen? Världsreligionerna tappar stadigt anhängare, och de obotligt frälsta simmar i allt grumligare vatten.

Det finns en forskare i USA som försöker skapa liv, gen för gen, bit för bit. Han har valt att återskapa en primitiv organism, tarmbakterien ”E coli”.

Dr Michael Ellison mål är att skapa en exakt datormodell av bakterien. Trots att det handlar om en enkel livsform är detta ett evighetsarbete, som kommer att kräva många nattpass och en enorm datorkapacitet. Läs vidare i NY Times 050817.

Är det någon här som tror att det är omöjligt? Nej, knappast, eller hur?

Människan är kapabel till det mesta. Snart sitter vi och designar ”skräddarsydda bakterier”, som i sin tur kan bryta ner miljögifter, tungmetaller, oljeutsläpp etc. Eller bakterier som lämnar ifrån sig restprodukter som syre, ozon, proteiner, vitaminer, vatten eller något annat ämne som kan tänkas behövas.

Därifrån är inte steget långt till att skapa mer komplexa organismer, molusker, insekter etc etc.

Och snart kan vi förändra oss själva, laga våra bräckliga kroppar, förstärka våra sinnen, förlänga våra liv, höja vårt medvetande.

Jag kommer osökt att tänka på några ord i den judisk/kristna mytologin: ”Gud skapade människan till sin avbild till man och kvinna skapade han dem”.

Inte nog med att människan skapade religionerna och sina gudar, hon skulle också skapa riktiga gudar – sig själva.

Illustration: ”The Flying Spaghetti Monster”.


Följ oss
Sammanfattning av veckans artiklar till din inbox varje måndag